Thomas Enger: Enkebyen : de bortførte.
Capitana, 2019

De bortførte er første del i «Enkebyen», som minst skal bli på tre bøker. Dette er en dystopi som er skremmende nær og aktuell. Temaer som klimaendringer, migrasjon og metoo oppleves i rikt monn for de som allerede har overlevd maktkamper og kriger om ressurser. Verden er blitt altfor varm, havene har steget, og det er ikke mat og vann til alle lenger. Mange steder på jorda er helt ubeboelige, så det er stor kamp om å få plass her nord. Det drives en intens kamp for å få ned befolkningstallet. Blant annet kan man dra til en klinikk i Enkebyen og ofre seg, det vil si begå selvmord, for at resten av familien skal få bedre muligheter.

Stella Stærk og faren må flykte fra hjemstedet på grunn av en kraftig flom, og sammen med en del andre begir de seg mot Enkebyen, der mamma jobber som lege. Både på veien dit og etter at de kommer fram, får Stella oppleve at verden er blitt nådeløs, og at enkelte tar seg til rette og ikke bryr seg om andre. Stella får nye venninner i Enkebyen, og snart kommer de på sporet av hensynsløse folk som bortfører og dreper jenter.
Selv om det meste er ganske håpløst, er det også gode krefter i dette framtidsuniverset, og Stella lærer mye om både andre og seg selv og blir etter hvert like sterk som etternavnet hennes tilsier.

Det er et sterkt driv i denne boka. Det skjer noe hele tiden, og det er mengder av dramatikk, sterke historier og følelsesladede øyeblikk. Det er lett å se paralleller til vår verden i dag, og hvordan konsekvensene kan bli hvis man ikke får enighet om hvordan dagens utfordringer kan håndteres. Samtidig er det en historie om vennskap, familie og kjærlighet, for forfatteren har også latt Stella forelske seg. Alt dette blir det spennende å følge med på framover. Vi håper vi slipper å vente altfor lenge på neste bok i serien.

Boka kan for øvrig også lånes som e-bok i BookBites.