Sally Gardner: Markspist måne. Vigmostad & Bjørke, 2016

Bokomtale av Randi Rosasen

Har du noen gang tenkt på hvordan verden ville sett ut dersom Hitler-Tyskland hadde vunnet 2. verdenskrig? Denne historien gir et mulig svar på det.

Handlingen foregår på 1950-tallet i England, som nå er en del av «Moderlandet», eller «Morderlandet», som hovedpersonen Standish kaller det. Standish er 15 år og bor sammen med bestefaren etter at foreldrene forsvant. Folk som ikke er enige med makthaverne forsvinner gjerne i dette samfunnet, som er totalitært, brutalt og som villeder befolkningen. Nå blir folk fortalt at det store uovervinnelige Moderlandet skal erobre verdensrommet. Alle snakker om månelandingen, men Standish og kameraten hans, Hector, finner ut at det hele er en bløff.

Standish er ikke slik som mennesker i dette «perfekte» samfunnet skal være. Han skiller seg ut med ett blått og ett brunt øye. Dessuten kan han verken lese eller skrive, og dette får han gjennomgå for på skolen. Nå sitter han altså på farlig og verdifull informasjon og kommer for alvor i myndighetenes søkelys.

Denne boka er både spennende, morsom og et veldig interessant tankeeksperiment. Den er dessuten veldig lett å lese, med korte kapitler og illustrasjoner som går fra side til side og forteller en parallell historie. Forfatteren er selv dyslektiker, og boka er delvis et resultat av hennes erfaringer og oppfatning av hvordan bøker bør være. Resultatet er blitt svært lesverdig. God fornøyelse!

Boka finnes også som e-bok i BookBites.