Johan Harstad: Darlah. Gyldendal, 2008

Handlingen er lagt til 2011-2012. NASA utlyser en konkurranse der tenåringer fra hele verden kan melde seg på for å bli med på en måneferd, og tre stykker vil stå igjen som vinnere i et lotteri. Dette for å skape medieoppmerksomhet rundt en reise hvor det egentlige oppdraget er hemmelig.

En av de tre heldige er norske Mia. Hun har i utgangspunktet ikke lyst til å reise. Hun spiller i et band med tre venninner som oppfordrer henne til å dra, fordi berømmelsen hun vil få kan gi bandet deres mulighet til å slå igjennom. Og hun blir til dels tvunget til måneferden av sine velmenende foreldre, som mener hun har godt av å oppleve noe nytt. Franske Antoine melder seg på fordi han ønsker å gjøre inntrykk på ekskjæresten, som har dumpet ham for en annen. Mens japanske Midori drømmer om å flytte fra Tokyo og bosette seg i New York, og tenker på reisen som et mulig springbrett til Amerika.

Fem astronauter og de tre ungdommene lander ved basen Darlah 2, som er plassert i Stillhetens Hav, hvor den aller første månelandingen fant sted i 1969. Denne basen ble plassert der på 70 tallet, via fjernstyring fra Jorden. Siden hadde den blitt forlatt og ingen hadde ennå besøkt basen. Ingen, bortsett fra de som var helt øverst i systemet i NASA, visste at denne basen eksisterte før denne nye ekspedisjonen ble lansert. Og i tiårene etter har NASA vendt oppmerksomheten bort fra månen og konsentrert seg om andre prosjekter. Folk flest fikk oppfatningen at dette skyldtes at månen ikke var så spennende lenger, og at menneskeheten var klar for å se videre ut i rommet. Sannheten var en annen. Flere av astronautene som hadde besøkt månen hadde møtt på noe ukjent og skremmende, som ikke ble delt med offentligheten.

Oleg Himmelfarb er en gammel, dement mann som bor på et amerikansk pleiehjem. Som yrkesaktiv var han vaktmester på den topphemmelige og berømte Air Force basen Area 51. Nå har han mistet mesteparten av kontakten med virkeligheten og vet knapt hvor han befinner seg. Men pleierne plasserer ham foran en tv og han får se nyhetsreportasjer fra måneekspedisjonen. Og plutselig får han se ting som vekker de mest skremmende minner, i et øyeblikk får han klarheten tilbake og blir livredd. Han sitter på informasjon han har holdt hemmelig resten av livet. Men nå tenker han at han må fortelle sannheten og få stoppet ekspedisjonen hvis det fortsatt er tid. Men det nytter ikke, han klarer ikke å bruke stemmen ordentlig lenger og mislykkes idet han fortvilt prøver å oppnå kontakt med folk rundt seg. Han tenker at dersom månelandingen finner sted, så er det ikke et menneske på jorden som vil overleve.

Johan Harstad har skrevet mange anerkjente bøker for voksne, og dette er hans eneste ungdomsbok så langt. I 2014 ble Darlah kåret til den beste norske ungdomsboken gjennom tidene, av Dagbladet og nettstedet Ubok.no. I tillegg fikk den Brageprisen i 2008.

Darlah finnes også som lydbok på mp3, og som e-bok i BookBites.