Neil Gaiman: Kirkegårdsboken. Schibsted, 2010.

Mannen Jack drar til en engelsk by for å drepe en familie i sengene sine om natten. Mens han dreper foreldrene og den 7 år gamle datteren, krabber sønnen i huset, bare en baby, ut av sengen sin, ned trappen og ut av huset på oppdagelsesferd. Han krabber til enden av gaten, hvor det er en kirkegård. Kirkegården er full av spøkelser som oppdager barnet, og den skumle mannen som kommer for å finne ham. Det døde ekteparet Owens syntes synd på gutten og skjuler ham for mannen. Etter at mannen har forsvunnet tar de gutten til seg som adoptivbarn. Han får navnet Nobody Owens, Bod blant venner. Han vokser så opp på kirkegården, bor i gravhvelvet til Owens familien og blir tatt vare på av vokteren Silas, som bor på kirkegården uten å være hverken død eller levende. Silas skaffer mat til Bod og blir hans verge og læremester. Hans viktigste jobb er å holde Bod i skjul på kirkegården, for Mannen Jack er fortsatt der ute, og gir aldri opp jakten.

Bod har et godt liv på kirkegården og har mange venner blant de døde. Men han vokser og etter hvert lengter han etter å være sammen med andre levende. Han blir kjent med Scarlett, en jente som går tur på kirkegården i blant sammen med moren sin. Han begynner på skolen og prøver å være mest mulig usynlig, noe som ikke er lett, selv med forsvinningskunstene de døde har lært ham.

Av de døde lærer han også om skapninger som bor utenfor de levendes verden, noe som fort blir nyttig, ettersom en portal til en slags underverden ikke er langt unna, og bebodd av noen guffene vesener.

Men før eller siden må Nobody igjen forholde seg til Mannen Jack som venter der ute, og i tillegg må han møte den store verdenen utenfor kirkegården, i håp om å kunne finne seg en plass blant sine egne, de levende menneskene som verden er full av.

Dette er en veldig spennende og veldig god eventyrbok. En klassiker av en forfatter som har hatt stor innflytelse på dagens fantasy forfattere. Nail Gaiman har skrevet en lang rekke bøker og har fått mange priser for sitt forfatterskap.