Lars Mæhle: Landet under isen Samlaget, 2009

I Smalvik, et lite sted ved kysten, under en stor isbre, skjer det merkelige ting. Fire ungdommer har forsvunnet. Og hele stedet er innhyllet i svart røyk som ikke blir borte og som ingen skjønner hvor kommer fra. Ett år etter at ungdommene forsvant blir det funnet beinrester etter fire ungdommer i kjelleren på et gods i Smalvik.

Bokens hovedperson er Leo, en av ungdommene som ble borte. Vi følger ham fra da han forsvant og fram til knoklene ble funnet året etter. Han blir oppsøkt av noen fremmede fra et skjult land som ligger under isbreen. Han blir fortalt at han er spesiell og at han må hjelpe folket under isen med noen oppgaver bare han kan løse. Folket trenger hjelp i kampen mot en ond hersker som går i munkekappe. Denne munken holder seg skjult i Smalvik og ingen vet hvordan han ser ut. Og det finnes en forræder blant folket under isen, som gir opplysninger til den svarte munken.

Boken er lang, men ikke tung å lese, lesingen går raskt framover så snart man har kommet inn i handlingen. Til å begynne med kan den virke som en ganske vanlig fantasy fortelling, med en «utvalgt» gutt som alt avhenger av. Men etter hvert som man leser, så forstår man at det ikke bare er en slik bok. Handlingen overrasker og plutselig er det en annen type bok enn man hadde trodd. Uansett så er den fryktelig spennende.

Landet under isen ble en braksuksess, som ble tildelt fire forskjellige litterære priser, blant annet UPrisen, ungdommens egen pris. I 2014 kom oppfølgeren Dødeboka ut.

Begge bøkene i serien finnes som e-bøker i BookBites.