Nina Borge: Utbryterne. Gyldendal 2020.

Handlingen i boken foregår i Norge i 2075. Luften er blitt så giftig at den er farlig å puste inn, matforsyninger er mangelvare og feministpartiet styrer landet med jernhånd. 

Carla er 17 år og et lysende talent innenfor klimaforskning. Da hun klarer å finne den siste og avgjørende delen av en formel for å få renset luften igjen, havner hun i en lojalitetskonflikt hun aldri hadde sett for seg. Formelen er helt klart verdifull for mange, men hvem skal hun stole på? 

Noah lever utenfor, som gutt anses han som annenrangs borger og ute av stand til å bevege seg fritt uten et kvinnelig følge. Han er del av en opprørsgruppe mot feministpartiet, som vil stjele formelen for å begynne en revolusjon.  

Plutselig, og ganske motvillig, havner disse to sammen i kampen om formelen og må finne en måte å samarbeide på om de skal klare å skaffe ren luft til alle. Men kan de stole på hverandre? Og hvem kan de stole på underveis? Og viktigst av alt, kommer de frem i tide?  

Utbryterne var nominert til Uprisen i 2021 og juryens begrunnelse lød slik: «Denne er blitt valgt fordi det er en bok som var veldig godt likt, er bra skrevet, spennende og troverdig og fokuserer på viktige temaer som klima og likestilling» 

Utbryterne av Nina Borge er en spennende og aktuell dystopisk fortelling om et rasert Norge uten ren luft og med forvridde kjønnsrollemønster.