Angie Thomas: The hate u give. (Gyldendal 2017)

16 år gamle Starr Carter bor i et belastet byområde og foreldrene har sendt henne og søsknene til den «hvite» skolen i en annen bydel, så hun skal få en bedre start på livet. En kveld hun er på vei hjem fra en fest med vennen Khalil, blir bilen deres stoppet av politiet. Khalil blir beordret ut av bilen og kroppsvisitert. Han er ubevæpnet, men da han åpner bildøren for å spørre om det går bra med Starr, blir han skutt. Ikke bare en gang, men tre. Khalil dør foran øynene til Starr. Politimannens unnskyldning var at han så noe på innsiden av bildøren som kunne ligne en pistol. Det viste seg å være en hårbørste.

«The Hate U Give» er en ungdomsroman om rasisme, både den som er skjult i daglig språk og oppførsel, og den som det amerikanske politiet utsetter svarte lovbrytere eller tilfeldige svarte ungdommer for. Politiet jobber hardt for å finne ut av om Khalil solgte stoff eller var med i en kriminell gjeng, noe som kan sette politimannen i et bedre lys. Men den kvelden hadde ikke Khalil brutt noen lover eller oppført seg truende. Til tross for dette virker det ikke som om politiet legger stor vekt på Starrs vitneutsagn.

Boken er også en fortelling om vennskap, familie og kjærlighet. Forfatteren legger vekt på å skildre en familie hvor alle bryr seg om og tar vare på hverandre, selv om de bor i et nabolag hvor mange hvite eller bedrestilte er redde for å oppholde seg. Og det er et nabolag med karakter, som i tillegg til fattigdom og truende gjenger, også er fylt med samhold og humor. På skolen har Starr en hvit kjæreste og venner som har mye bedre råd.

Klassikerstatusen omslaget påberoper seg er kanskje ikke helt åpenbar, da fortellingen er forholdsvis enkel og gjør ikke så veldig mye mer enn å belyse en veldig aktuell problematikk i dagens USA. Men det mellommenneskelige i boken fungerer godt, da karakterene er gode og lette å føle noe for. Boken er best når den tar for seg fellesskapsfølelsen mellom mennesker som vil hverandre godt. Det gjør den til en veldig fin fortelling uavhengig av den politiske slagkraften den utvilsomt har.

Da «The Hate U Give» kom ut i USA ble den raskt en bestselger. Boken er solgt til 20 land og skal også bli film. Angie Thomas er en tidligere rapper, og dette er hennes første bok.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.