Johan B. Mjønes:  Blodspor i Klondike. Aschehoug, 2014

Iditarod er verdens lengste og tøffeste hundesledeløp. Det går fra Anchorage til Nome i Alaska. 16-åringen Leif er med som tidenes yngste deltaker og får mye oppmerksomhet for det. Ikke bare deltar han, men han ligger godt an til en sensasjonelt god plassering også.
Plutselig blir det væromslag, og i en helt forferdelig snøstorm mister han fullstendig kontrollen. Nesten alle hundene er borte, Leif er omtrent begravet i snø, og han aner ikke hvor han er. Han må gjøre de forferdeligste ting for å overleve. Etter noen dager blir han reddet av noen indianere, og han blir hos dem til han har fått tilbake kreftene.
Gjennom disse menneskene får Leif kjennskap til en enorm menneskeskapt miljøkatastrofe der ute i villmarka. Et digert anlegg for utvinning av oljesand har ødelagt naturen, arbeiderne blir utnyttet, og oljeselskapet tjener enorme summer ved at de har gjort dette ulovlig og skjult for myndighetene. Leif skjønner at han må melde fra, men han blir oppdaget, tatt til fange, blir vitne til tortur og klarer etter hvert å rømme. Igjen må han ut i villmarka alene, og nå har han både naturens lunefulle villskap å kjempe mot og oljeselskapets folk etter seg. De sender opp droner etter han, så de kan holde øye med hvor han befinner seg. Å unnslippe blir omtrent umulig.
Denne boka er full av spenning fra begynnelse til slutt. Her er både miljøkriminalitet, menneskejakt, villmarkas ubarmhjertighet, gullfeber og ville dyr. Men boka forteller også om vennskap, kjærlighet, gullgraverhistorie, trofaste og kloke hunder, og en fantastisk flott natur.
Blodspor i Klondike er bok to av tre om de to fetterne Leif og Paul. Død manns kiste er den første. Den foregår på norskekysten og handler om dykking etter vrak. Den tredje boka kommer senhøstes 2015 og heter Kaptein Nemos testamente. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre.

Blodspor i Klondike kan også leses som e-bok i BookBites.