Ali Benjamin: Greia med maneter. Gyldendal, 2016

Boken foregår i staten Massachusetts i USA. 12 år gamle Suzy får vite at bestevenninnen Franny er død. Hun druknet i sommerferien, på en strand i staten Maryland. Suzy nekter å tro det, Franny var jo så flink til å svømme. Hun lukker seg inne og slutter nesten helt å snakke. På skolen har hun ingen venner igjen. Både familien og læreren hennes er bekymret for henne. På et skolebesøk til et akvarium i Boston, finner hun en manetutstilling. Der leser hun om en type brennmanet som er livsfarlig og blir overbevist om at det er en slik som må ha drept Franny. Susy begynner å studere emnet og forbereder en stor naturfagsoppgave om maneter.

Men historien er ikke så enkel som at Suzy bare ikke takler å innse at venninnen er død. Hun bærer også på en stor sorg og skyldfølelse pga. ting som skjedde før Franny døde, ting som aldri kan bli rettet opp, nå som hun er borte. For vennskapet deres tok slutt lenge før hun døde. I mange år var de to hjertevenner som alltid var sammen og ikke hadde noen andre venner. De pleide å fnyse av de jentene som bare var opptatte av å være pene og populære. Men det siste året så endret alt seg, Franny begynte gradvis å bli med i gjengen av de pene jentene, hun ble opptatt av utseendet og gutter. Etter hvert så brøt hun helt med Suzy, som ikke passet inn i gjengen i det hele tatt. Det endte med at Franny lo av Suzy bak ryggen hennes, ble sint fordi hun var så rar og spyttet henne i ansiktet. Suzy bestemte seg for å ta igjen, ikke for å hevne seg, men for å minne henne om at hun hadde blitt akkurat som de jentene de tidligere hadde sverget å ikke være som. Men det går skikkelig galt. Suzy gjør noe stygt mot Franny uten å få gitt beskjed om hvorfor. Og det ble den siste gangen de så hverandre, på den siste skoledagen før sommerferien.

Suzy bestemmer seg for å kontakte en ekspert på maneter, og velger ut den hun har mest sansen for. Det er en forsker fra Australia. Hun bestemmer seg for å reise til Australia for å dra til kontoret hans slik at han kanskje kan bekrefte at Suzy har rett i at det var en brennmanet som drepte Franny. Hun kjøper en flybillett med farens kredittkort, stjeler penger til reisen fra familien og setter seg på flybussen.

En utrolig god debutbok.

Boken er også tilgjengelig som e-bok i BookBites.