Louis Sachar: Hull. Damm, 2000

Det hviler en forbannelse over familien til Stanley Yelnats. Derfor er det ingen stor overraskelse den dagen Stanley blir dømt for en forbrytelse han ikke har begått. Slik havner Stanley i Green Lake-leiren – en forbedringsanstalt for slemme gutter. Navnet høres kanskje idyllisk ut, men leiren ligger midt i en ørken, innsjøen har tørket inn for lenge siden, og stedet er fullt av skorpioner, musvåker, klapperslanger – og verst av alt, gulflekkete øgler. Blir du bitt av en gulflekket øgle, er du garantert en langsom og smertefull død.

Hver dag, også lørdager og søndager, må alle guttene i Green Lake-leiren gå ut på innsjøen og grave et hull – halvannen meter dypt, halvannen meter i diameter. Noen mennesker trodde at å grave et hull hver dag kan forandre en slem gutt til en snill gutt, og Bestyreren påstår at det styrker karakteren, men det føles som en løgn. Det blir fort åpenbart for Stanley at det er en annen grunn til at de graver alle disse hullene. Men hva er det de graver etter?

Hull er en bok om en gruppe gutter som hver dag graver et hull hver. Men det er også en bok om Stanleys tippoldefar Elya og omstendighetene som førte til at han stjal en gris og fikk en forbannelse kastet over familien sin. Og en bok om Kissin’ Kate Barlow, som for hundreogti år siden gikk fra å være en høyt elsket skolelærer til å bli en av de mest fryktede fredløse i Vesten. Og en bok om vennskap. Og en bok om hemmeligheter. Og en bok om hvordan alt dette henger sammen.

Hull er en bok som suger deg inn og som det er svært vanskelig å legge fra seg. Biblioteket har boka både på norsk og engelsk, og dessuten som lydbok og som film. Vi har også oppfølgeren Små skritt.

Boka finnes også som e-bok på BookBites med tittelen «Ett hull om dagen».

Bibliotekets boktrailer for boka: