John Green og David Levithan: Will Grayson, Will GraysonGyldendal, 2015

To av Nord-Amerikas beste ungdomsbokforfattere har skrevet en bok sammen, hvor de to hovedpersonene er ungdommer som bor i forsteder til Chicago og har samme navn, Will Grayson. Forfatterne skriver annethvert kapittel om hver sin Will, og fortellingene blir vevd sammen etter hvert.

Greens Will er en gutt som prøver å komme seg gjennom livet ved å holde ting for seg selv og bry seg så lite som mulig. Men det lykkes han dårlig med over lengre tid. Hans bestevenn siden han var liten er den storvokste, selvsikre og homofile Tiny Cooper. Will hadde egentlig havnet i en annen vennegjeng enn Tinys, men da Will skrev et leserinnlegg i skoleavisen for å støtte Tinys rett til å spille på skolens lag i Amerikansk fotball, så vendte de nye vennene hans seg i mot ham. Mange var skeptiske til at en homofil skulle dele garderobe med de andre, men Will forsvarte sin gamle venn. Etter dette var Tiny den eneste vennen han hadde igjen. Tiny prøver å koble Will sammen med sin venninne Jane, men både Will og Jane er usikre på hva de vil.

Levithans Will er en homofil gutt som har det ganske tungt, han tar medisiner mot depresjon og opplever ikke seg selv som et godt menneske. Han bor sammen med moren sin og bortsett fra et par gutter på skolen som han har lite til felles med, så er hans eneste venn en jente som heter Maura. Will er ikke særlig snill mot Maura, han opplever det som at de bare er venner fordi de ikke har noen bedre alternativer og at de egentlig ikke burde vært venner i det hele tatt. Will har ikke fortalt noen i livet sitt at han er homofil. Det eneste positive i livet hans er at han har truffet en gutt på nettet, som heter Isaac og som han er skikkelig forelsket i. I begynnelsen av boken skal han og Isaac treffes for første gang, men ting er ikke helt som det ser ut til.

Hvordan møtet med Isaac går, skal jeg ikke si noe om, men Will møter en annen person den kvelden, som han ikke hadde regnet med å treffe, nemlig den andre Will Grayson, som har tatt veien inn til sentrum sammen med Tiny og Jane, for å dra på en konsert. Og den kvelden forandrer livet til den siste Will seg veldig.

Dette er veldig god ungdomsbok, som er både spennende og utrolig morsom, med romantikk, vennskap, følelsesmessige nedturer og oppturer, og virkelig stor skrivekunst.

Vi har boka også på engelsk og på spansk.