Kristin Cashore: KatsaCappelen Damm, 2014

Verdenen hvor Katsa lever minner om middelalderen, med et stort unntak: enkelte mennesker er født med en «nådegave». Det kan være alt mulig rart, f.eks. en overmenneskelig evne, som tankelesing eller viljestyring, ekstreme fysiske evner, som løping eller klatring, eller et kjempetalent for et håndverk, som matlaging eller treskjæring. Det kan også være helt unyttige evner. De som har nådegaver handler på instinkt, de trenger ikke å lære noe for å mestre det, men de må lære seg å håndtere evnene sine.

De som har nådegaver ser ved fødselen ut som alle andre barn, men etter noe tid vil øynene deres forandre seg, slik at de har to øyne med forskjellige farger. Slik vet man at barnet har en nådegave og deretter venter man på at evnene vil vise seg.

Den delen av verden hvor Katsa vokser opp består av 7 kongeriker. Og loven sier at de som har nådegaver er kongens eiendom, om et barn skifter farge på øynene må foreldrene overlate barnet til kongen. Om nådegaven er noe kongen kan ha nytte av, går barnet inn i kongens tjeneste og må tjene ham så lenge de lever. Hvis ikke sender han barnet hjem igjen.

Katsa har en nådegave, men ellers er hun heller ikke hvilket som helst barn. Hun er niesen til kongen av landet Midtlun. Da hun var 8 år, prøvde en gjest ved hoffet å røre henne slik han hadde tafset på flere kvinner den kvelden og Katsa reagerte øyeblikkelig, ved å drepe ham med et slag mot nesa. Da forsto hun og alle andre at nådegaven hennes var å drepe, og hun viste seg å være bortimot uslåelig i kamp, hun var raskere og mer treffsikker enn noen annen kriger de kjente til. I tenårene jobbet hun som kongens bøddel og på hans ordre straffet hun alle som stjal fra tronen eller nektet å følge hans befalinger. Katsa var svært fryktet og få våget å se henne i øynene. Men kongen var ingen godhjertet mann, og tingene han kommanderte Katsa til å gjøre var så grusomme at hun bestemte seg for å gjøre oppgjør. Til å begynne med gjorde hun gode gjerninger i hemmelighet, sammen med venner og forbundsfeller. Deretter ble hun tvunget til å konfrontere kongen i det åpne før hun forlot slottet for godt. Da reiste hun ut i verden med vennen Po, for å hjelpe ham å spore opp de som hadde bortført bestefaren hans. Den som sto bak viste seg å ha en nådegave som gjorde ham til en ekstremt farlig mann.

Denne boken er veldig spennende og svært godt skrevet. Dette er forfatterens første bok og siden har hun utgitt 2 bøker til i samme serie: Flamme og Blålind. Hver bok er oppkalt etter en ny kvinnelig hovedperson, og bok 2 handler om andre personer enn i bok 1. Disse bøkene har mer enn nok av eventyr, action, kjærlighet og stor fortellerkunst.

Alle tre bøker i serien kan leses som e-bok i BookBites.