Camilla Sandmo: Kan vi bare late somVigmostad Bjørke, 2017

Emma driver med kunstløp. Hver dag befinner hun seg på isen sammen med de andre kunstløpjentene, treneren og moren, som alltid følger med fra sidelinja. Å være på isen betyr alt for Emma, hun har dessuten ikke noe særlig til liv eller venner utenom ishallen. På skolen er hun usynlig og på hjemmebane er hun alltid nummer to, sammenliknet med den skoleflinke søsteren. Problemet er bare at hun selv ikke som kunstløper ser ut til noen gang å bli god nok.

Ved en feil må kunstløperne begynne å dele ishallen med hockeylaget, de svette og stinkende guttene som jentene ikke fordrar. Dette åpner likevel nye dører for Emma, som innleder et nærmest forbudt vennskap til hockeyspilleren, Jossi. Jossi er alt det som Emma ikke er; en kul livsnyter som ikke bryr seg om hva alle andre måtte mene. Emma innser at det kanskje finnes viktigere ting enn å konkurrere og alltid måtte leve opp til andres forventninger. Sammen med Jossi blir hun stadig modigere. Men det blir ingen dans på roser for Emma, for bortsett fra Jossi, er det ingen som støtter henne i de overraskende valgene hun tar. Det blir heller ikke mindre komplisert når vennskapet med Jossi utvikler seg til noe mer, for det viser seg at også Jossi har litt av hvert å stri med.

Dette er en nydelig, spennende og realistisk ungdomsroman om den første store forelskelsen og det å tørre å ta sine egne valg. Forfatteren gjør en fantastisk jobb i å beskrive den svimlende kjærligheten, samt frykten som følger når man plutselig får så mye å miste. En ærlig, sterk og velskrevet bok som du neppe klarer å legge fra deg.

Denne boka kan også leses som e-bok i BookBites.