Inga H. Sætre: Fallteknikk. Cappelen Damm, 2011

En tegnet roman

I Fallteknikk møter du Rakel som flytter hjemmefra for å gå det siste året på videregående skole. I begynnelsen er det deilig å slippe maset fra faren og spennende å bo (nesten) helt alene, frihetsfølelsen er stor! Rakel deler hybel med to andre jenter, hun får ofte besøk av venninner, begynner med kampsport og spiller i band. Livet som 17 åring på hybel er ganske så fint, i hvert fall i begynnelsen.
Tekstutdrag.
Historien om Rakel er formidlet som en tegneserie og mellom kapitlene kan du lese Rakels dagboksnotater.
Selv om livet på hybel starter bra, kommer det frem gjennom dagboken at hun etter hvert begynner å bli ensom. Rakel er ikke så opptatt av forelskelse og kjærlighet, og hun må være mye alene når bestevenninna blir mer opptatt av gutter enn å være med henne. Rakel vil være selvstendig og hun bryr seg ikke hva gutter (eller noen som helst) mener om henne, i alle fall er det hva hun sier til seg selv.
Men en dag oppdager hun til sin store forskrekkelse noe som gjør det ekstra vanskelig å være en selvstendig borteboer. Rakel innser at hun er avhengig av hjelp og støtte fra bestevenninna og kanskje til og med fra familien sin, som hun jo endelig har flyttet fra.

Fallteknikk handler om å være nesten voksen, om å prøve å stå på egne bein, men også om det å gå skikkelig på trynet!

Illustrasjon fra bokHistorien om Rakel og hennes litt uheldige situasjon, kunne fort blitt en trist og alvorlig bok. Heldigvis er ikke det tilfelle her. Tegneserieformatet, Rakels manglende selvhøytidelighet og usensurerte replikker gjør Fallteknikk til en bok du kommer til å le høyt av!

Inga H. Sætre fikk Brageprisen for Fallteknikk i 2011. Hun var nominert til Nordisk råds litteraturpris med samme bok i 2013.