Lise Forfang Grimnes: Kaoshjerte. Aschehoug, 2014.

 

16 år gamle Minja våkner opp hjemme på sofaen helt mørbanket, med blåmerker over hele kroppen og uten å huske noe som helst fra de siste par ukene. Det er sommerferie, og hun er alene hjemme. Hva har skjedd? Når mamma ringer fra jobbreise i Syden, later hun som om alt er vanlig. Hun prøver å finne bestevennen, Josef, men han er forsvunnet.

Minja vet at hun ikke er helt som andre jenter. Hun har blant annet evnen til å løfte helt usannsynlig tunge ting, men dette får hun ikke lov til å verken snakke om eller vise noen. Mamma har sannsynligvis den samme evnen. Hva er det med dem egentlig? Og hva er grunnen til at det er helt forbudt å snakke om mormor? Henne har Minja aldri fått lov til å møte. Sakte, men sikkert, begynner hukommelsen å vende tilbake, og vi skjønner snart at Minja i all hemmelighet har reist for å oppsøke den ukjente mormoren. Dette blir to helt usedvanlige uker. Mormoren er fiendtlig, bygdefolket er hemmelighetsfulle, hun hører snakk om gamle sagn, og hun treffer en overjordisk vakker mann.

Boka bygger på huldresagn fra Akershus, og vi lærer mye om gammel overtro i denne historien. Den er spennende som en kriminalroman, og personene framstår som troverdige.  Det er en veldig god og velskrevet bok om å lete etter røttene sine og dermed finne sannheten om seg selv. Den balanserer moderne storbyliv med gamle hemmeligheter og mystikk i de dype skogene, og her er også elementer fra persisk kulturarv.

Forfatteren vant med denne boka Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens litteraturpris. Historien fortsetter i «Blodskraft». Boka finnes også som e-bok i BookBites.