Ernest Cline: Ready player one. Gyldendal 2018

Handlingen foregår i USA i 2045, verden er et dystert sted og Columbus, Ohio er verdens navle. Det var der Oasis ble skapt. Oasis er en virtuell verden hvor nesten alle på jorda logger seg inn hver dag. Et slags tv-spill som har vokst til å inkludere store deler av samfunnet, som forretningsdrift og skoler.

Skaperen av Oasis, James Halliday, ble ekstremt rik, og da han døde lanserte han en konkurranse som hele verden deltok i. Han etterlot seg et «påskeegg» inne i Oasis, og den som fant det skulle arve Oasis og hele hans formue. Slik begynte en skattejakt etter tre nøkler som skulle åpne tre porter på vei til påskeegget. Halliday la ut en gåte som skulle lede til den første nøkkelen og en poengtavle som viser hvem som har fått poeng i jakten, men etter fem år er den fortsatt tom, ennå har ingen funnet den første nøkkelen.

Wade Watts er en fattig tenåring fra Oklahoma City, som tilbringer sitt virkelige liv i containerhjem og skrapmetall. Men i Oasis går han på skole og har venner, og utforsker populærkultur fra Hallidays barndom, som er kunnskap man trenger i jakten på egget. En dag løser han gåten og blir den første i verden til å finne den første nøkkelen. Med ett blir hans virtuelle identitet berømt, og livet hans forandrer seg ekstremt over natten. Men han har mange rivaler i jakten videre, og enkelte er villige til å drepe for å få kloa i Hallidays arv.

Dette er en veldig spennende og fantastisk underholdende bok. Det har kommet en oppfølger: Ready Player Two, og det har blitt film av boken, regissert av Steven Spielberg.