Aina Basso: Ingen må vite. Samlaget, 2008

Det er viktig å holde på hemmeligheter. Noen kan det til og med være livsfarlig å røpe, samtidig som det er uunngåelig at de blir røpet.

Ingen må vite handler om en slik hemmelighet. Vi skal tilbake til 1734, til ei lita norsk bygd der vi møter 14 år gamle Ingeborg. Hun bor sammen med mora, lillebroren og en alkoholisert og voldelig stefar. Mora må av og til ut om natta og hjelpe til ved fødsler, og da passer stefaren på å forgripe seg på Ingeborg.

Ingeborg kan ikke fortelle noen om overgrepene. På denne tiden var det i Norge dødsstraff for incest, både for overgriper og offer. Etter hvert blir det imidlertid tydelig at overgrepene har fått konsekvenser. Ingeborg er gravid, men nekter i det lengste å fortelle hvem som er faren.

En dag, før hun vet at hun er gravid, møter Ingeborg husmannsgutten Mikkel. De forelsker seg og treffes i smug.

Ingen må vite er en spennende og dramatisk historie. Det er også en nydelig kjærlighetshistorie. Historien balanserer fint mellom det brutale og grusomme og det fine og vare. Det er en bok på bare 158 sider og med lite tekst på sidene. Likevel får forfatteren sagt mye og etterlater mange tanker og følelser hos leseren.

At voldtatte jenter i enkelte land straffes med døden er grusomheter vi stadig hører om i nyhetene. Men i denne boka skjønner vi at sånn har det faktisk vært i Norge en gang også. Forfatteren vet hva hun skriver om. Hun har skrevet en historisk masteroppgave om blodskam på 1700-tallet, og straffen for å få barn med nære slektninger var halshugging.

Forfatteren skriver på nynorsk, et nydelig, poetisk og enkelt nynorsk.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.

Aina Basso har også skrevet disse bøkene:

  • Inn i elden   –   Om heksejakt i Finnmark på 1600-tallet
  • Fange 59. Taterjente – Om ei taterjente på tukthus