Mats Strandberg: Slutten. Kagge 2019.

En komet er på vei mot jorden og da handlingen begynner er det fire uker igjen til verdens undergang. Hovedpersonene er to syttenåringer fra Sverige, Simon og Lucinda.

Da nyheten om verdens undergang blir annonsert, er Simon sammen med og dypt forelsket i Tilda. Tilda slår snart opp med Simon fordi hun ønsker å være fri de siste ukene av sitt liv. Hun som har vært en dyktig svømmer og har gitt opp mye for en fremtidig idrettskarriere, slår seg nå helt løs med dop og tilfeldig sex. Simons hjerte blir knust og han trygler Tilda om å komme tilbake til ham, men hun vender ham ryggen.

Senere kommer det fram at Tildas væremåte ikke endret seg bare pga. kometen, men det lå andre ting bak. Så blir Tilda funnet død, mistenkt drept. Og Simon blir den de fleste mistenker, og selv om han er uskyldig er det få som tror ham.

Lucinda hadde vært Tildas bestevenninne, og også en ambisiøs svømmer. Lucinda var riktignok ikke fullt så lovende som venninnen, og heller ikke fullt så pen og sjarmerende som Tilda. Men de var veldig glade i hverandre. Men Lucinda fikk kreft, og skulle plutselig forberede seg på å dø. Og da skjøv hun venninnen fra seg. Da kometen ble oppdaget hadde de ikke lenger kontakt. Lucinda innså plutselig at det ikke bare var hun, men alle som skulle dø. Hun bestemte seg for å avslutte kreftbehandlingen, og i de siste ukene ble hun mer seg selv igjen. Hun bestemte seg for å kontakte Tilda, men hun rakk det ikke før Tilda døde.

Simon og Tilda møttes ved en tilfeldighet. Så begynte de å treffes, med et felles mål om å finne ut hvem som drepte Tilda, i et forsøk på å gjøre noe meningsfylt med den siste tiden på jorden.

«Slutten» er en sørgmodig og stemningsfull bok om hva som fortsatt betyr noe når fremtiden er avlyst.

Mats Strandberg er svensk og har tidligere skrevet den populære «Engelsfors-trilogien» sammen med Sara Bergmark Elfgren.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.