Erika Johansen: Dronningen av TearlingBazar, 2015

Historien foregår i fremtiden, hvor samfunnet vi kjenner har gått under og menneskene har seilt til et nytt land uten moderne teknologi. Hva slags overfart dette egentlig var får vi vite mer om senere. I sentrum av fortellingen er 4 kongeriker, som er under kontroll av den mektige og onde «røde dronningen» av Mortmesne.

Kelsea er arvingen til tronen i landet Tearling, og etter tradisjonen skal hun krones når hun har fylt 19. Etter morens død har hun hele livet vokst opp i skjul hos adoptivforeldre. Hun har fått en grundig skolegang, men mye om landets tilstand og truslene mot sitt eget liv har blitt holdt skjult for henne. Før Kelsea trer fram for folket, blir landet styrt av en regent som også er onkelen hennes. Onkelen er en lat og selvopptatt mann som har inngått en allianse med den røde dronningen, og freden mellom de to landene eksisterer fordi onkelen tillater at deler av folket blir solgt som slaver til Mortmesne.

Når Kelsea prøver å vende tilbake til slottet har onkelen sendt leiesoldater for å drepe henne. Men hun har en gruppe voktere som har sverget på å beskytte henne, og de har som oppgave å frakte henne til slottet for å bli kronet. Om hun lever lenge nok til å fjerne onkelen sin fra makten, må hun forholde seg til den røde dronningen og trusselen om invasjon fra det mye mektigere Mortmesne. Og hun må vinne tillit fra folket og troskap fra sine soldater og tjenere. Dronningen av Tearling har arvet 2 magiske amuletter som gir tilgang til enorm makt for den rette arvingen. Etter hvert som fortellingen utvikler seg får vi et klarere bilde av hva disse kan gjøre med Kelsea, og vi får se Kelseas personlighet og fremtoning bli forvandlet til noe ingen hadde regnet med. Vil hun alltid være god og rettferdig eller kan makten gjøre henne grusom?

Fortellingen har også mange interessante bipersoner, som portvakten som drikker i sorg over tapet av hans kone som ble solgt bort som slave, en mystisk lovløs mann som ingen kan fange og holder identiteten sin skjult, dronningens høyre hånd som ble en mektig slåsskjempe av å vokse opp i fattigdom i hovedstadens farligste område, den tungnemme fengselsvokteren som har sitt livs kall i jobben sin og bare ønsker å gjøre faren hans stolt, en synsk kvinne som går i dronningens tjeneste for å beskytte barna sine mot hennes djevelske ektemann, den aldrende presten som er glad i et rolig liv og bøkene sine, men havner midt i en maktkamp mellom dronningen og kirken, og et farlig og forførerisk vesen som kan materialisere seg overalt hvor finnes ild.

Boken er veldig spennende og godt skrevet. Den har blitt en bestselger i USA og er oversatt til over 25 språk. Dronningen av Tearling kan også leses som e-bok i BookBites.