Ring hvis det er noe av Åse Ombustvedt, illustrert av: Inga H. Sætre. Ena forlag 2021 

 

Ring hvis det er noe handler om Emma som bor alene med moren sin. Emma er ei ung jente som sliter med å komme seg gjennom hverdagen, både hjemme og på skolen. Hun opplever at moren legger all sin angst og uro over på henne og lenge er det slik Emma tror det skal være mellom mor og datter, men litt etter litt begynner det å gå opp for Emma at ikke alt er som det bør være. Boken klarer på en lettlest måte å ta opp et tema som barn og unges oppvekstsvilkår og det å være prisgitt sine egne foreldre. Boken skildrer på en smertelig vakkert hvor vanskelig det kan være når barn må ta for mye ansvar fordi mor eller far har en psykisk lidelse, men klarer Emma å finne en måte å stå opp for seg selv?  

Boken er en god kombinasjon av dikt og tegninger. Åse Ombustvedt viser med denne boken at det går an å si mye med få ord, og det er etterlatt god plass på hver side for å ta inn stemningen i illustrasjonene. 

Åse Ombustvedt har jobbet som lærer i mange år. For sin forrige diktsamling Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? ble hun nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun står på ungdommenes side og gjør vanskelige ting håndterlig. Den prisbelønte tegneserieskaperen Inga Sætre har illustrert boken