May Grethe Lerum: Solstorm 1 : Himmelslør. Aschehoug, 2011

Tenk deg at strømmen plutselig forsvinner og blir borte i månedsvis. Ingen elektrisitet, telefon, internett eller TV, alt er mørkt, og ingenting fungerer. Dette er hva personene i denne boka opplever etter en kraftig solstorm. Plutselig, uten forvarsel, blir alt snudd på hodet, og folk blir totalt hjelpeløse. Denne boka viser hvor avhengige vi er av elektrisitet og signaler fra satellitter.

Hovedpersonen i boka er 15 år gamle Maja. Hun bor i Fredrikstad sammen med mamma Johanna og storebror Thomas. Maja er kjempeforelsket i Andreas i klassen, hun har venninnen Ruth, men ellers ikke så mange andre venner. Cecilie er en skikkelig plageånd. Særlig går det ut over Morten, som blir kalt Møkken. Etter solstormen forandrer alt seg. Folk blir desperate og egoistiske, samfunnsstrukturen rakner, sykehus må stenge, bilkjøring blir forbudt, portforbud blir innført, og overtredelser betyr at man kan bli skutt. Snøen laver ned, det blir iskaldt, og over hele den nordlige halvkule dør millioner av mennesker av kulde, matmangel, medisinmangel, vold og selvmord.

Maja og familien greier seg ganske bra, men det er vanskelig for dem også. Storebror Thomas sliter med et stort problem som han ikke kan snakke med noen om. Han er mye hos naboen Lars, som har diverse ulovligheter på gang. Mobbeofferet Morten blir plutselig populær. Hos Cecilie er det av en merkelig grunn både luksus og elektrisitet i lange baner. Ruth må slakte yndlingshesten. Mamma Johanna trenger insulin. Maja er dødsforelsket og veldig engstelig, for Andreas er forsvunnet, og i en heis inne i byen sitter en kar innesperret i dagevis og fantaserer om Maja. Og dette er bare begynnelsen.

Boka er spennende og skremmende, mest fordi at dette skjer så nær oss i tid og sted. Katastrofer får fram det beste og det verste i oss. Hva er viktigst når ingenting er normalt lenger? Hvor langt er vi villige til å gå for dem og det vi bryr oss om? Og er det mulig å overleve uten moderne teknologi i vår verden?

Historien fortsetter i Nymånenatt (2012) og Morgengry (2013).

Boka finnes også som lydbok i BookBites.