Neha Naveen: Stupekontroll. Gyldendal, 2015

Stupekontroll er Neha Naveens første bok og forfatteren er fra Stovner i Oslo. Boken har to hovedpersoner, de 17 år gamle norskindiske tvillingsøstrene Chi og Pari, som bor i Oslo. De to er hovedperson i annethvert kapittel.

Når boken begynner flytter Chi hjem etter å ha vært et år i London for å gå på skole. Rett før hun forlot London var hun involvert i en ulykke. Hun hadde akkurat slått opp med kjæresten Simon da han ble påkjørt av en buss og havnet på sykehus. Hun reiser hjem til Norge med dårlig samvittighet og klandrer seg selv for ulykken, og forteller ikke om dette til noen hjemme i Norge, ikke en gang Pari som hun pleier å dele alt med. På skolen opplever hun at venninna hennes har vendt seg mot henne, i misunnelsen over ikke å ha kunnet bli med til London.

Mens Chi var i London har Pari bodd et år på hybel på Grünerløkka, hvor hun går på skole. Da de begynte på videregående bestemte foreldrene at søstrene skulle gå på forskjellige skoler. Mens Chi var den peneste søsteren, og flink til å få venner, var Pari innesluttet og pleide å være sammen med Chi og vennene hennes. Foreldrene bestemte derfor at hun skulle begynne på en annen skole for å få egne venner. Men det gikk ikke slik, Pari fikk ikke venner på den nye skolen og var for seg selv til hun traff Mio. Mio gikk ikke på skolen hennes, men han traff venner som gikk der og han og vennene drev med tagging. De ble sammen, men lykken varte ikke lenge. Når boken begynner har Mio slått henne i ansiktet, etter at hun prøvde å slå opp fordi han hadde vært utro. Hun vil ikke ha noe mer med ham å gjøre, men det viser seg at det ikke er så lett å bli kvitt ham.

I flere år har Chi og Pari hatt stupetrening sammen i en lokal svømmehall. Etter å ha vært fra hverandre møtes de igjen i svømmehallen og langsomt begynner de igjen å åpne seg for hverandre. Stupingen blir et tematisk bilde på det å mestre egne liv.

Dette er en fin fortelling og en svært lovende ungdomsbokdebut. Stupekontroll kan også leses som e-bok i BookBites.