Jennifer Niven: Fordi du ser meg. (Vigmostad Bjørke 2017)

Libby var tidligere den feteste jenta i Amerika. Hun var så overvektig at huset hennes måtte rives for at hun skulle komme seg ut. Etter noen år med slanking og psykisk pleie skal hun begynne på skolen igjen. Hun er fortsatt stor, helt klart den største på skolen, men kan nå fungere i en vanlig hverdag.

Jack lider av ansiktsblindhet, men det har han ikke fortalt til noen. Han er ikke i stand til å huske ansikter, etter at han ser bort fra et ansikt glemmer han helt hvordan det ser ut. Selv sitt eget i speilet, ansiktene til foreldre og søsken, venner og kjæreste.

Libby er smart og modig, og nekter å la seg knekke i en skolehverdag hvor mange ler av kroppen hennes. Hun får seg venner og klarer seg bra ute blant folk, i det egentlige liv utenfor hjemmet og sykehuset. Helt til Jack gjør henne veldig synlig for hele skolen.

Jack er kul og selvsikker, han er populær på skolen fordi han vet hvordan skal opptre på en måte som får andre til å like ham. Men noen ganger tenker han at rollen han spiller på skolen, ikke egentlig er ham. At han er lei av den ganske overflatiske og ondskapsfulle av-og-på kjæresten Caroline. For egentlig er han en ganske ålreit fyr. Men fordi han tror han ikke burde skuffe kompisene sine, tar han oppfordringen om å bli med på purke-rodeo. Det betyr å kaste seg over en overvektig jente og se hvor lenge man klarer å klamre seg fast.

Jack hopper på Libby. Libby kommer seg løs og slår ham med stor kraft i ansiktet, så blodet spruter. Begge blir straffet med gjensitting og samtalegruppe. Jack angrer og skammer seg. Libby blir overraskende nok sjarmert av oppriktigheten hans.

Libby bærer på en sorg, den samme sorgen som fikk henne til å overspise. Jack bærer på sin hemmelighet. Og det er noe ved dem som de gjenkjenner i hverandre. Og slik begynner noe som kanskje kan være en kjærlighetshistorie.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.