Neil Gaiman: Neverwhere : London under. Vigmostad Bjørke, 2017

Neil Gaiman er en litterær verdensstjerne og denne boken er en moderne klassiker i Urban Fantasy sjangeren. Boken kom først ut i 1996 og blir ofte trukket fram som en av Gaimans viktigste bøker. Over 20 år etter er boken endelig blitt utgitt på norsk. Historien ble først skrevet som manus til en tv-serie for BBC og kort tid etter at tv-serien var ferdig, skrev forfatteren historien i romanform.

Neverwhere er historien om en ung skotte ved navn Richard Mayhew, som flytter til London, jobber på et kontor og forlover seg med en ung dame. Hans ganske vanlige liv tar slutt den dagen Richard og hans forlovede er på vei til en eksklusiv restaurant for en middag med hennes sjef. Plutselig dukker det opp en mystisk ung dame på fortauet foran dem, som om hun spratt ut av løse luften, eller nærmere bestemt en usynlig dør i en murvegg. Hun blør, er svært svak og kollapser på bakken. Forloveden insisterer på at han skal la henne ligge, men Richard bestemmer seg for å redde jenta ved å bære henne hjem til leiligheten sin og pleie henne til hun er i stand til å klare seg selv. Forloveden må dra alene til restauranten og gjør det snart slutt med ham fordi han ikke stilte opp for henne.

Dagen etter har jenta kommet til seg selv og forteller at hun heter Door. Hun sender Richard for å finne markien av Carabas, en mann som kan beskytte henne fra de overmenneskelige og dødelig effektive leiemorderne som jager henne, herrene Croup og Vandemar. Det viser seg at alle disse nye menneskene er fra London Under, en magisk verden som befinner seg skjult for vanlige mennesker, som oftest aldri vil klare å legge merke til noe som har med den verdenen å gjøre. Grunnen til at Richard var i stand til å finne Door var at hun sendte ut signaler etter noen der ute som kunne hjelpe henne.

Markien og Door forsvinner snart, men skaden er allerede stor for Richard. Det får alvorlige konsekvenser å involvere seg med mennesker fra underverdenen. Plutselig er han nesten usynlig, folk legger nesten ikke merke til ham, alle som kjenner ham ser ut til å ha glemt at han eksisterer, han har ingen jobb, har mistet tilgangen til pengene sine og leiligheten hans blir leid ut til andre mennesker.

Desperat søker Richard ned mot London Under for å finne Door, i håp om at hun kan hjelpe ham å få livet sitt tilbake, eller i det minste å overleve. Hun på sin side er opptatt av å finne ut hvem som har sendt leiemordere etter henne, og hvorfor. Det blir en spennende reise gjennom fantastiske steder og hindringer, med noen formidable motstandere på veien.

Dette er nærmest genial fortellerkunst, en uhyre god fortelling av en av verdens beste nålevende forfattere.

Vi har denne boka også på engelsk. Du finner den også som e-bok i BookBites.