Erlend Skjetne: Eit anna blikk. Flamme forlag 2021.

Dette er fortellingen til Anwar, en afghansk tenåring som har flyktet til et asylmottak i Troms. Han har ingen familie igjen, og er ganske alene i verden da han blir plassert på mottaket med andre afghanske gutter. Her får han en romkamerat, Walid, som etter hvert blir en venn.

Anwar er en lærevillig gutt som er glad i undervisning og gjør hva han kan for å lære seg norsk. Han blir kalt professoren av de andre. Han er noe sykelig og dårlig i idrett, i motsetning til Walid som er god i fotball, mer selvsikker og populær hos det andre kjønn. Selv om omsorgsarbeiderne på mottaket er generelt uinteresserte i guttene, får Anwar et godt forhold til læreren deres. Likevel får han føle på at medmenneskelig kontakt og gjestfrihet i Norge ikke er det samme som det han er vant til fra hjemlandet.

Walid er mindre interessert i skolen enn Anwar og snakker dårlig norsk, men viser seg å være veldig god til å lage mat. Familien hans hadde en restaurant i Afghanistan. Walid og lillebroren flyktet sammen, mens kvinnene i familien ble igjen, i håpet om at guttene skulle vende tilbake med penger og håp. Lillebroren kom bort fra Walid i Bulgaria, og Walid måtte dra til Norge uten å vite hva som hadde skjedd.

Det store spørsmålet er om det er noen mulighet til å få opphold i Norge, eller om de blir returnert til hjemlandet når de fyller 18. Man får tidlig inntrykk av det ikke er noe stort håp, og at de alle har gått tom for flaks. Forfatteren gir stemme til en gruppe mennesker som sjelden blir hørt, og skildrer en kald og brutal virkelighet. I en verden som blir tung for de som er født i et land uten frihet.

Boken er sterk og godt skildret. Den ble belønnet med Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok fra 2021.