Robert Muchamore: Rekrutten: CHERUB Nr 1. Samlaget 2010

I britisk etterretning er Cherub en undergruppe av MI6 som bare består av ungdommer mellom 10 og 17 år. Grunnen til at gruppa ble opprettet, er ganske klar: Terrorister slipper ikke fremmede inn i leiligheten sin. De kan være spioner eller politi. Men barna deres tar med seg kameratene hjem, og de er overalt. Terroristen vet ikke at et av disse barna har plassert avlyttingsutstyr i alle rommene i huset, tatt kopier av alle datafilene hennes og stjålet adresseboka på mobilen hennes. Barnet jobber for CHERUB.

Hovedpersonen i denne serien heter James Adams, og den første boka handler om hvordan han blir rekruttert til denne organisasjonen: Han har ei alkoholisert, overvektig mor, ei lillesøster på 9 år som han tar seg av og en stefar som ikke liker ham. På skolen er han et konstant uromoment, og blir ofte utvist. Så skjer det fatale: Mora dør, lillesøstra må flytte til stefaren og James havner på ungdomshjem. Her får han dårlige venner, og han blir arrestert for ran. Isteden for å komme i fengsel, blir han rekruttert til CHERUB.

På mange måter er dette en typisk britisk krim av samme slaget som James Bond. Boka er den første i en serie på i alt ti bøker, og de kan leses hver for seg. Fortellingen er medrivende, og en glemmer fort at teksten er på nynorsk. Serien er definitivt verdt å lese!

Boken er også tilgjengelig som grafisk roman, og på engelsk. Den finnes også som e-bok i BookBites.