Mårten Sandén: Huset uten speil. Omnipax, 2014

Henrietta er over hundre år, og er en berømt skuespillerinne. Nå er hun er sengeliggende og skal snart dø. Hun har et stort hus for seg selv, og slektningene hennes har flyttet inn for å ta seg av henne.

De er tre voksne med fire barn. Hovedpersonen Thomasine har flyttet inn sammen med faren sin Thomas. Hennes kusine Wilma har flyttet inn sammen med moren sin Kaisa. Og hennes andre kusine Stella og fetteren Erland har flyttet inn sammen med hennes onkel Daniel.

Thomasine ser at alle søskenbarna hennes har det vanskelig på hver sin måte. Wilma går på en skole hvor alle jentene er veldig opptatt av utseende og bruker mye tid og penger på klær og sminke. Wilma er lei seg fordi hun ikke synes hun er pen nok. Erland er en bråkmaker som er slem og sint hele tiden. Mens den minste, Stella, snakker nesten aldri.

Men de voksne legger ikke merke til hvordan barna har det. Thomasines far bruker all sin tid til å stelle for Henrietta mens han sørger over Thomasines lillebror som er død. Mens tante Kaisa og onkel Daniel bare venter på at Henrietta skal dø så de kan selge huset.

Plutselig skjer det noe: Stella er glad igjen og snakker, som om ingenting hadde skjedd. Ingen skjønner noen ting. Helt til Stella vekker Thomasine midt på natten for å vise henne hemmeligheten sin. Hele huset er tomt for speil, og Stella har funnet et rom hvor alle speilene er gjemt. I det rommet er det et skap og når de går inn i det og lukker døren, så skjer det en forvandling. Når de går ut er de i et hus som ikke er deres, men som ligner. Alt i huset er speilvendt i forhold til deres eget. I dette huset møter de en jente, som lever der alene. Hun heter Hetty. Hun er snill og har hjulpet Stella å bli glad igjen.

Når de går tilbake i skapet kommer de hjem igjen. Thomasine besøker Hetty flere ganger, sammen med Wilma og Erland også. Og i likhet med Stella forandrer de seg veldig etter å ha møtt Hetty. De voksne blir sjokkerte av å se forandringene hos barna og de klarer ikke å late som om alt er som før. Men hvem er Hetty og hva for slags sted er det speilvendte huset? Og hva er det som har skjedd med de som har møtt henne?