Sommerles

asbjørn og astrid i regnskogen

Sommerles er en lesekampanje for alle barneskoleelever (inkludert høstens førsteklassinger). Sommerles starter 1. juni.

Du oppretter profil på sommerles.no (f.o.m. 1. juni) og registrerer bøker du leser der (hvis du leser ferdig en bok du har begynt på før 1. juni kan du skrive det antallet sider du leste av boka i juni).

Sommerles.no er lagt opp som et spill der du samler poeng ved å lese bøker, høre på lydbøker, høre bøker bli lest høyt og gjøre oppgaver. I spillet får du beskjed når du har oppnådd en poengsum som gir premier. På Nordre Follo bibliotek har vi flere premier du kan velge mellom. Du kan også oppnå trofeer i selve spillet. Alle bøker og lydbøker teller, og om du leser selv eller blir lest for. Det kan også dukke opp ekstrapremier i løpet av sommeren!

I 2021 leste barna i Nordre Follo nesten sju millioner sider, og 3 892 barn var med. I år vil vi ha med 4 000 barn – klarer vi det?

Hva skjer når?

1. juni: Sommerles starter! Registrer bruker på sommerles.no. Ta kontakt med biblioteket om du trenger hjelp.

Hvis du lagde en bruker på Sommerles i fjor, kan du bruke den samme brukeren i år også.

I sommerferien: Registrer det du leser på sommerles.no. Ønsker du å registrere på et papirskjema kan du hente lesepass på biblioteket. Kom til Nordre Follo bibliotek, eller et hvilket som Sommerles-bibliotek i Norge, for å hente premier når ulike nivåer er nådd. Gjennom hele perioden kan du besøke biblioteket for å få kodeordet du trenger for å få lest nye kapitler i Sommerles-fortellingen.

Når og hvor kommer nye kodeord?

Nytt kodeord henges opp på biblioteket hver mandag.

Hvor mye må jeg lese for å få neste premie på biblioteket?

Det er ikke et fast antall sider, men kommer an på din alder og hvilke oppgaver du løser. Du må nå nivåene 10, 20 og 30 for å kunne hente nye premier. Du får beskjed om når du kan hente premie på sommerles.no.

Vi har også egne premier på level 40, 50 og så videre – de får du ikke beskjed om at du kan hente på sommerles.no, men du sier fra på biblioteket selv og får premie.

På level 60 og 80 får du også en ekstra premie, enten en bok eller en jojo.

Hvilke bøker skal jeg registrere?

Du skal kun registrere bøker du har lest i perioden 1. juni til 31. august i år. Vi følger opp lesere når vi har inntrykk av at noen har misforstått dette, og oppfordrer foresatte til å passe på at registreringen blir riktig.

NB: Blader og aviser teller IKKE, med ett unntak: Aftenposten Junior.

Hvor mange sider må jeg lese for å få premie?

Det er ikke et fast antall sider, men kommer an på din alder og hvilke oppgaver du løser. Du må nå nivåene 10, 20 og 30 for å kunne hente premier.

Vi har også egne premier på level 40, 50 og så videre – de får du ikke beskjed om at du kan hente på sommerles.no, men du sier fra på biblioteket selv og får premie.

Send inn bilder og boktips!
Vi ønsker oss bilder og filmer av dere som er med på Sommerles som vi kan legge ut på bibliotekets hjemmeside, Facebook og Youtube-kanal. Lag gjerne en film hvor du forteller om en bok du liker ekstra godt! Et eksempel på en slik film er filmen hvor Frøydis sammen med bibliotekar Agnethe anbefaler Morrigans forbannelse (klikk for å se). Du kan også sende oss bilder av deg selv hvor du leser – gjerne med et boktips! Vi håper dere planlegger å lese overalt i sommer f.eks. når dere venter på toget, sitter i bilen, venter på foreldre som handler, slapper av på stranda, er i hengekøya – eller på en fjelltopp. Vi gleder oss til å se filmer og bilder! Send til: unni.oien-andersen (alfakrøll) nordrefollo.kommune.no

Sommerles-filmer:

Bli med på Sommerles! 1. og 2. klasse

Bli med på Sommerles! 3. og 4. klasse

Bli med på Sommerles! 5. og 6. klasse

Bli med på Sommerles! 7. klasse