Nordre Follo biblioteks adventskalender

Trenger du boktips til jul? Vi byr på en ønskereprise av vår julekalender fra 2020. Alle bibliotekets ansatte anbefaler bøker, både for barn, ungdom og voksne – her er det bare å velge og vrake!

God lesejul!

 

advent omslag1. desember:

I luke 1 anbefaler Leikny Advent av Gunnar Gunnarsson: Denne vakre, lille, islandske boka er som et adventslys i førjulsnatten. Vi møter Benedikt som for 27. gang vandrer alene til fjells med hunden Leo og sauen Knasten for å finne bortkomne dyr slik at de ikke sulter og fryser i hjel. Boka er skrevet på et vakkert poetisk nynorsk som kler denne stille julefortellingen og som setter stemningen rundt vare skildringer av mennesker, dyr og naturen som omgir det lille følget.

Boka finnes også som e-bok i Bookbites.

 

bli hos meg omslag

2. desember:

I luke 2 av vår julekalender finner vi Bli hos meg av Marianne Storberg, anbefalt av Aase-Liv.

«Bli hos meg» er en dramatisk historie basert på hendelser i forfatterens egen familie. Vi blir med på en reise fra Vestlandet, til Chicago og tilbake igjen på begynnelsen av 1900-tallet. Det handler om kjærlighet, plikt, skam og skjøre familiebånd over flere generasjoner. Boka finnes også i Bookbites.

 

 

det magiske hjertet omslag3. desember:

Vi åpner luke 3 i julekalenderen, og finner Det magiske hjertet av Kristina Ohlsson, anbefalt av Randi.

Dette er en nydelig og spennende barnebok om vennskap, sykdom, liv og død – og littegrann magi. Charlotte er alvorlig syk og må ha et nytt hjerte for å overleve. For å hjelpe henne, legger bestevenninnen Roberta en plan. Den planen involverer en magisk globus og den nye vennen Eric. Men klarer de å skaffe henne et hjerte i tide? Passer for barn fra ca 10 år.

Boka finnes også i Bookbites.

 

 

system omslag4. desember:

Under luke 4 finner vi den Augustpris-vinnende romanen Et system så storslått at man blendes av Amanda Svensson, anbefalt av Kristin.

«Tre trillinger er på hver sin reise. De drar i ulike retninger, men trekkes mot hverandre. Denne boka falt jeg for, fordi forfatteren tar livets små og store utfordringer på alvor, samtidig som hun tøyser med dem. Boka har nydelig språk og er full av uventede hendelser.» Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

 

neverwhere omslag5. desember:

I luke 5 i julekalenderen vår anbefaler Frank Neverwhere av Neil Gaiman, en klassiker i Urban Fantasy-sjangeren.

En helt vanlig mann redder livet til en ung dame han finner bevisstløs i Londons gater, og kommer dermed i kontakt med mennesker fra en fantastisk og skjult verden under London. Dette fører til at alle i oververdenen glemmer at han noen gang har eksistert. Fortvilet trekker han ned i det ukjente for å bli med kvinnen i hennes jakt på de som skadet henne, i håp om at hun kan gi ham livet sitt tilbake.

Boka finnes også som e-bok i Bookbites, og på engelsk både som e-bok og lydbok i Libby.

 

 

ser du dette omslag6. desember:

Under luke 6 finner vi en ungdomsbok, Ser du dette? av Sigrid Agnethe Hansen, som er anbefalt av Hilde.

Anna og familien hennes har nettopp flyttet til den lille bygda der bestemor bor. Anna kjenner ingen andre enn bestemor, og hun er veldig spent før første skoledag. Og så er det hennes skyld. Det er hennes skyld at de har flyttet. På grunn av det som skjedde, på grunn av ryktet.

Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

 

en uvanlig leser omslag7. desember:

I luke 7 i julekalenderen har Dagfinn et tips til The Crown-fansen. Han anbefaler En uvanlig leser av Alan Bennett.

I disse dager følger mange med på sesong fire av The Crown. Her følger vi livet til dronning Elizabeth og den engelske kongefamilien. Da kan det kanskje passe å lese denne lille perlen av ei bok samtidig? Den uvanlige leseren i Alan Bennetts bok En uvanlig leser, er nettopp den engelske monarken. Hva skjer når hun ønsker å diskutere litteratur med de hun møter? Og hva skjer når hun begynner å skrive selv?

 

 

tre kvinner omslag8. desember:

I luke 8 av julekalenderen anbefaler Jane Tre kvinner av Lisa Taddeo.

Tre kvinner er et storslått prosjekt der Taddeo tar utgangspunkt i tre virkelige kvinner og faktiske hendelser knyttet til seksualitet og lidenskap. Hun brukte åtte år på å sammenfatte dette til en sakprosabok med skjønnlitterære kvaliteter. En må leses-bok!

Boka finnes også som e-bok i Bookbites. I tillegg finner du den som engelsk lydbok i Libby.

 

 

koke bjørn omslag9. desember:

Vi åpner luke 9 i kalenderen, og finner Koke bjørn av Mikael Niemi, anbefalt av Siri.

Vi er i en fattigslig bygd i Nord-Sverige i 1852. Flere bestialske mord finner sted, og selveste Lars Levi Læstadius og den samiske hittegutten Jussi går vitenskapelig til verks for å avsløre morderen.
Niemi skildrer lyder, lukter, stemninger og mennesker på en måte som gjør dette til en virkelig stor leseropplevelse. Boka finnes også som e-bok i Bookbites.

 

 

 

arvingen omslag10. desember:

I luke 10 anbefaler Agnethe ungdomsboka Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. En fin julegave til barn og barnebarn!

«Arvingen» er første bok i en trilogi. Lena 17 fra Horten ble gravid i 10. klasse og føder en sønn. Nå vil foreldrene gi henne en ny start i Oslo på en privat videregående skole. Hun kommer i samme klasse som kongebarna, hvor kronprinsen Kalle (Karl Johan), snart får et godt øye til henne. Her får dere kjærlighet, intriger og hemmelighet.

Boka finnes som e-bok og lydbok i Bookbites,

 

 

arkiv over bortkomne barn omslag11. desember:

Under luke 11 finner vi Arkiv over bortkomne barn av Valeria Luiselli, anbefalt av Anlaug.

Arkiv over bortkomne barn handler om en familie i New York som pakker bilen og drar på langtur. Men dette skal bli den siste turen de noensinne tar sammen.
I Mellom-Amerika befinner tusenvis av barn seg på sin egen reise. Alene eller i små grupper blir de sendt nordover mot grensen til USA. Disse reisene blir vevet sammen til en bevegende historie om hva det vil si å være menneske i en umenneskelig verden.

Boka finnes også som e-bok i Bookbites.

 

 

arr omslag12. desember:

I luke 12 anbefaler Catrin Arr av Audur Ava Ólafsdottír.

«Boken handler om Jonas og livsgnisten hans som er borte. Han planlegger selvmord. Av hensyn til sine nærmeste, reiser han vekk, så de skal slippe å finne ham død. På reisen vekk fra Island og til et krigsherjet land tar han med seg noe verktøy, bla en drill. Boken er underfundig, humoristisk og tankevekkende. Min mann likte den også veldig godt. Passer godt for både menn og kvinner.»

 

 

rømlingene omslag13. desember:

Under luke 13 i kalenderen finner vi barneboka Rømlingene av Ulf Stark, anbefalt av Iris.

Rømlingene er en varm, morsom og nostalgisk bok fra Ulf Stark om Vesle-Gottfried som hjelper farfar med å rømme fra sykehuset. Den passer godt for barn fra 8 år og oppover.

 

 

 

syng gravløse omslag14. desember:

I luke 14 av kalenderen er det Kristine som anbefaler en bok, og hun har valgt seg Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward.

«Syng, gravløse, syng» er magisk sosialrealisme fra sørstatene i USA. Poetisk, rått og sårt om den nære fortidens preg på samtiden.

Boka finnes som e-bok i Bookbites, og som engelsk lydbok i Libby.

 

 

herfra til hiroshima omslag15. desember:

Therese anbefaler Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen.

Ingrid jobber som hjemmehjelp i en liten drittkommune. Hun har ikke noe liv utenom jobben og vil helst bare være i fred, men så møter hun Thomas og for første gang har hun noe hun ikke vil miste. Ting baller på seg og hun ender etter hvert opp som en stalker som forfølger en mann jorda rundt og galskapen vil ingen ende ta. I bunn tragisk, men likevel svært morsom og underholdende!

Boka finnes som e-bok i Bookbites,

 

 

tollak omslag16. desember:

I luke 16 anbefaler Unni Tollak til Ingeborg av Tore Renberg.

Denne thrilleraktige romanen av Tore Renberg er et intenst familiedrama, og et sterkt portrett av stabukken Tollak. Drivende godt fortalt, med lag på lag i handlingen, som etterlater leseren opprørt og undrende. Anbefales varmt som lydbok, hvor Renberg selv leser. Vinner av Bokhandlerprisen 2020.

Boka finnes både som lydbok og e-bok i Bookbites.

 

 

når landet mørknar omslag17. desember:

Under luke 17 i julekalenderen finner vi Når landet mørknar av Tore Kvæven, anbefalt av Ingrid.

Året er 1293, i den norrøne bosetningen på Grønland. Her strir menneskene mot hverandre, og mot en natur som blir stadig mer nådeløs. Men likevel finnes det skjønnhet og kjærlighet. En storslått og Bragepris-vinnende roman.

Boka finnes både som e-bok og lydbok i Bookbites.

 

 

osebol omslag18. desember:

Vi har kommet til luke 18 i julekalenderen, og i dag anbefaler Guri Osebol av Marit Kapla.

Osebol – et sted i Värmland på grensen mot Norge – en plass med få innbyggere, men hvor samtlige har fått sin stemme i denne boken. Osebol er boken om livet på den svenske landsbygda. Forfatter Marit Kapla har brukt en intervjuteknikk som gjør at hver stemme blir en sjelden leseopplevelse. Boken fremstår som et vakkert dikt uten å bli kunstig. For boken mottok Marit Kapla den svenske Augustprisen i 2019 (tilsvarende vår Brage-pris).

Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

 

annenhver uke omslag19. desember:

I luke 19 i kalenderen anbefaler Leikny barneboka Annenhver uke av Heidi Linde.

Olivia bor annenhver uke med mamma, stefar og fire brødre, og det er alltid full rulle. Den andre uka, hos Pappa og Anikken, er det veldig rolig. To helt ulike liv, og Olivia liker begge. Alt er bra, helt til det kommer en ny jente i klassen, og så forteller pappa at hun skal bli storesøster. Har de ikke nok med henne da? Boka er både morsom og klok om hverdager mange barn kjenner igjen. Dette er første boka i en serie. Passer for 3.-6. klasse.

Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

 

menneskedraktfabrikken omslag20. desember:

Randi anbefaler Menneskedraktfabrikken av Frøydis Benestad Hågvar.

Visste du at det hvert år kommer 500 romvesener til Norge? Vi legger ikke merke til dem, for før de får gå ut i gatene, tar de på seg forskjellige menneskedrakter. De lages i kjelleren i huset til Max. I denne elleville og fargerike boka møter vi for eksempel den firbeinte, brautende og stinkende Kaizer Tåfiz, som vil se ut akkurat som den norske kongen, og da må det jo bli problemer!

 

 

et lite liv omslag21. desember:

Under luke 21 av julekalenderen finner vi Et lite liv av Hanya Yanaginara, anbefalt av Hanne.

Dette er en bok for den som søker sterke leseropplevelser utenom det vanlige. Da fire studiekamerater flytter til New York for å slå seg opp der, er de blakke og rotløse, utenom det vanlige. Et lite liv er en rå, emosjonell berg-og-dalbane av en roman. En opprivende, vakker og grenseoverskridende hyllest til vennskap, felleskap og nestekjærlighet. En bladvender av de sjeldne.

Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

 

max mischa omslag22. desember:

I jula er det tid til å lese lange bøker, og da passer boka i luke 22 av julekalenderen bra! Hans Martin anbefaler nemlig Max, Mischa og tetoffensiven av Johan Harstad.

Les Max, Mischa og Tetoffensiven om du vil ha 1092 sider med norsk oppvekst og voksenliv i USA fra Vietnamkrigen til 9/11, bugnende av alle kunstformer (i hvert fall film, musikk, teater og billedkunst) og levd liv gjennom ca. tre hovedpersoner og et vell av biroller. Takk, Johan Harstad, for at du orker å skrive en så stor roman! Det ble en stor opplevelse å lese.

Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

 

går gikk har gått omslag23. desember:

I luke 23 av julekalenderen finner vi Går, gikk, har gått av Jenny Erpenbeck, anbefalt av Eileen.

Den pensjonerte enkemannen Richard har levd i det som før het Øst-Tyskland hele sitt liv. En dag vekker en gruppe sultestreikende flyktninger i Berlin interessen hans. Han gjør dem til sitt «forskningsprosjekt» og bestemmer seg for å ta kontakt. Hva skjer i møtet mellom en gammel østtysker og mennesker fra en helt annen verden og virkelighet? Mennesker på flukt fra krig og fattigdom.

Boka finnes også i Bookbites.

 

 

boka om boka omslag24. desember:

I dag er det endelig 24. desember! Vi åpner siste luke i adventskalenderen, der Dagfinn passende nok anbefaler Boka om boka av Hans Johan Sagrusten. God jul!

Hvorfor ser bøker ut slik som de gjør? Hvorfor bruker vi bøker og ikke skriftruller? Hvordan har Bibelen påvirket utformingen av dagens bøker? Hva kan vi takke Cassiodor for?
Dette er bare noen få av spørsmålene du finner svar på i denne fantastiske boka. Her kan du bli med på ei spennende og svært interessant reise fra dagens e-bøker og helt tilbake til de aller første bøkene.