Tips til deg som liker «Det du ikke vet om Vilde»

store barn leser

Likte du Det du ikke vet om Vilde av Nicolai Houm? Da kan det hende du liker disse bøkene også!

 

lucas jackson omslagKarin Kinge Lindboe: Lucas Jackson

Lucas bor sammen med pappa, som har en psykisk lidelse. Lucas har ikke fortalt noen om hvordan han har det hjemme, men læreren skjønner etter hvert at noe er galt og sørger for hjelp. En kort, fin og hjertevarm historie.

 

 

 

min bror konge omslagJenny Jägerfeld: Min bror er konge

Måns er med moren mens hun jobber i en annen by. Der blir han kjent med Mikkel, en supertøff gutt som ser farlig ut og som er helt rå på skateboard. Måns er imidlertid like god, og de to blir snart gode venner. Men Måns har en hemmelighet som han ikke vet om han tør fortelle til Mikkel. Han er nemlig født i feil kropp. 

 

 

tårer omslagEspen Dekko: Tårer forandrer ingenting

Tilsynelatende er alt som det pleier. Sommerferie hos besteforeldrene med hav, strand, sol og katten Mim. Men alt er likevel annerledes enn før. Det er den første sommeren etter at faren døde, og det hjelper ikke å gråte, for tårer forandrer ingenting. En fin bok om sorg.

 

 

 

vi skulle vært løver omslagLine Baugstø: Vi skulle vært løver

Malin gleder seg til det skal begynne ei ny jente i klassen, for hun trenger en bestevenninne. Men når Leona kommer, viser det seg at hun er usedvanlig sjenert og vanskelig å komme inn på. Leona har nemlig en hemmelighet. Hun er født i feil kropp. En dag avsløres hun brutalt i gymgarderoben. Klarer Malin å forsvare henne mot alle de andre? 

 

gutten i kjolen omslagDavid Walliams: Gutten i kjolen

Dennis er usedvanlig god i fotball. Det er hans store interesse, men han har en annen stor interesse også. Han elsker kjoler, men det er det ingen som vet. Lisa er også interessert i kjoler og mote, og hun får han til å gå på skolen i kjolen og liksom være en fransk jente. Han blir avslørt, og rektor nekter Dennis å spille cupfinalen. Krise! En humoristisk og klok historie om å våge å være seg selv. 

 

 

far din omslagBjørn Ingvaldsen: Far din

Far blir avslørt som tyv og arrestert. Han har stjålet fra alle og enhver i årevis. Alle vender seg vekk fra familien, ikke bare faren, for de tror visst at når faren er tyv, er de andre også tyver. Mor og sønn er uskyldige og like sjokkert over faren som alle andre. Hvordan skal de takle dette? Forsvare seg, gjemme seg eller flykte? 

 

blyanthjerte omslagElin Hansson: Blyanthjerte

Liv skal begynne på ungdomsskolen. Venninnen har flyttet, farmor er død, og farmors gamle venninner er Livs eneste venner. Hun føler seg mer komfortabel med dem enn blant unge på hennes egen alder. Men så dukker Frans opp med grønne øyne og skateboard, og Liv blir forelsket. Hun innser at hun må begynne å oppføre seg litt mer som en 12-åring.  Hun spør om Frans kan lære henne å skate. 

 

 

SvingenArne Svingen: En himmel full av skyer

Henrik har fått verdens verste beskjed. Sykdommen har kommet tilbake, og nå er det ikke mer legene kan gjøre. Plutselig har han veldig dårlig tid og veldig mye å gjøre. Henrik har bestemt seg for å redde miljøet på jorda, men hvordan skal han klare det? Han legger en helt vill plan og setter i gang en kjempeaksjon. Til å hjelpe seg har han ei jente han tilfeldigvis møter og som viser seg å være datteren til statsministeren. 

 

vampyrer omslagArne Svingen: Alle mine venner er vampyrer

Der Kim bor er det krig.  Lillesøster bare skriker etter å ha fått sjokk da naboen ble sprengt i lufta. Derfor er Kim mest ute selv om det er farlig. Faren er soldat, og en dag blir han hardt såret. Det er for farlig å sende han til sykehuset, men Kim tar saken i egne hender og drar av sted for å finne ham og få ham hjem. Dette er en spennende og fin bok om å leve med redsel og savn, og om å ta tøffe og farlige valg. 

 

 

brukket nese omslagArne Svingen: Sangen om en brukket nese

Bart er oppkalt etter han lille gule i The Simpsons. Han bor sammen med en mor som knapt nok kan ta vare på seg selv i en trist, kaotisk leilighet i en nedslitt leiegård. Han går på boksing fordi mamma vil det, men han har ennå ikke slått et eneste slag. Bart vil heller synge opera, men han synger bare på do sånn at ingen skal høre det. I hemmelighet søker han på nettet etter sin ukjente far. Dette er en trist historie, men likevel er den mest morsom. 

 

beina på nakken omslagArne Svingen: Med beina på nakken

Faren har tatt med seg Eirik fra fosterhjemmet han bor i bare for at de to kan være sammen.  De tar tog nedover Europa og ender opp i Berlin, men det viser seg at faren verken har penger eller en plan. De tar seg inn i en tom, stinkende leilighet, og der sitter Eirik hele dagen i rullestolen sin og ser ut av vinduet mens faren prøver å skaffe penger til mat. Etter hvert får vi også vite hva som skjedde med mamma, hvorfor Eirik bor i fosterhjem og hvorfor han ikke kan gå. 

 

det magiske hjertet omslagKristina Ohlsson: Det magiske hjertet

Robertas bestevenninne Charlotte blir sykere og sykere og kommer til å dø hvis hun ikke snart får et nytt hjerte. Roberta får tak i en magisk globus som kan oppfylle et ønske dersom man utfører et veldig spesielt oppdrag. Kanskje globusen kan redde Charlotte? Sammen med vennen Eric gjør Roberta alt for å få Charlotte frisk. Men de har veldig dårlig tid. 

 

du og jeg omslagKatarina von Bredow: Du & jeg, Hun & han og Han & dem

Disse bøkene tar opp alt som skjer i 12-13-åringers liv. Vi møter noen klassekamerater og hører om vennskap, forelskelser, gruppepress, utseendefokus, foreldre, mobbing, nettbruk og mye mer. Fine, varme bøker som føles helt ekte. 

 

 

 

på omveien hjem omslagVilde Kamfjord: På omveien hjem

Vinde tar toget til Lillehammer, og underveis snakker hun med Britt, en voksen medpassasjerVinde forteller og forteller, om morsomme situasjoner, men også om en del vanskelige ting. I denne boka er det bare dialog, ingen skildringer og ingen fortellerstemme som binder historien sammen.  

 

syden omslagMarianne Kaurin: Syden

Ina skal være hjemme hele sommerferien, men det er litt flaut, så hun forteller klassen at hun skal være i Syden hele ferien. Etterpå angrer hun, for viser hun seg utendørs, vil jo løgnen bli avslørt. Vilmer, den nye gutten i klassen, er også hjemme, og de to skaper sitt eget lille “Syden” i en fraflyttet leilighet, men sydenplakat, plaskebasseng, en gammel solseng og frossenpizzarestaurant på kjøkkenet.  Men hva skjer når de blir oppdaget? Om fattigdom og utenforskap, sannheter og løgner, vennskap og behovet for å anerkjennelse. 

 

 

 

Utskriftsvennlig versjon