Pedro Carmona-Alvarez: Bergen Ungdomsteater
Kolon 2016.

Bergen Ungdomsteater er en frittstående oppfølger til romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre. Første bok er en barndomsskildring om en jente som heter Marita og har en amerikansk far og norsk mor. Før Marita ble født bodde foreldrene hennes i New Jersey og hadde to døtre som ble drept i en tragisk ulykke, da en fyllekjører kjørte gjennom en vegg i huset deres om natten. Foreldrene valgte å starte på nytt ved å flytte til Oslo og få Marita. Faren hadde vanskelig for å omstille seg til livet i et nytt land og da bok to begynner er foreldrene skilt og faren har flyttet hjem til USA.

Moren får seg en ny kjæreste fra Bergen og hun og Marita flytter dit. Marita tilbringer sine ungdomsår i Bergen, og romanen følger også to gutter hun blir kjent med, Johannes og Andreas. Johannes drømmer om å bli skuespiller og kommer fra et trygt hjem hvor han får alt han trenger for å bli en skoleflink og ambisiøs gutt. Han blir populær blant jentene og imponerer i skuespill satt opp på skolen. Marita og Johannes blir snart kjærester.

Samtidig er hun nok litt interessert i Andreas, som er en helt annen type. Han er mer på utsiden, mindre interessert i å passe inn og i være en lederskikkelse som Johannes. Marita opplever samhørighet med Andreas fordi han i likhet med henne har hatt en vanskeligere familiesituasjon og hun tenker at de begge lever i stedet for noen andre. Hun som erstattet sine døde søstre og Andreas skulle hatt en tvilling, som var dødfødt. Andreas er skarp og tar ikke imot noe dritt fra noen.

Marita savner også faren veldig og drar etter hvert til USA for å bo hos ham og begynne et nytt liv.

Boken handler om det å være ung, og tar blant annet opp det å være intelligent og ressurssterk i forhold til det å kanskje ikke være moden nok til å ha alle svarene og se seg selv slik andre ser deg. At det kan være farlig å tro at man er vellykket før man har fått prøve seg ute i den virkelige verden.

Boken er lett å lese og har et raskt tempo. Det virker som om bokens stemning er viktigere enn handlingen, og gjør den til en behagelig og givende leseropplevelse.

Boken finnes som e-bok i BookBites.