Kjartan Brügger Bjånesøy: Kjære pappa : vi er andre menn no.
Kagge, 2019

På ei lita Vestlandsøy, en vakker solfylt sommerdag, faller brått og uventet den spreke eldre mannen sammen. Familien, i tre generasjoner, står og ser på, summer seg og får ringt 113. Noen minutter etter kommer ambulansebåten, som raskt rekvirerer luftambulansen. Hendelsen oppleves dramatisk, både for mannen selv, kona hans, sønnen og ikke minst barnebarna, som lurer på hvem som skal kjøpe muffins hvis farfar dør…

Dette er en selvbiografisk roman der forfatteren, Kjartan Brügger Bjånesøy, skildrer hvordan hans far blir rammet av hjerneslag og hva dette gjør med han og familien. Den sterke arbeidsmannen endrer til dels personlighet og blir en som trenger hjelp til selv enkle, hverdagslige ting. Endringene er vanskelig å akseptere, både for faren og for familien rundt. Forfatteren formidler på en ærlig, troverdig, og til tider humoristisk, måte balansen mellom gleden over at faren overlevde, tro på fremgang og bedring, og erkjennelse og frustrasjon over alt han ikke klarer. Det er en langsom sorg over å miste den mannen, faren og bestefaren han en gang var.

Bjånesøy skriver om hvorfor vi mennesker frykter egen alderdom, hvorfor vi ikke vil bli voksne og hvorfor vi er så redde for endringene det å bli gammel fører med seg.
Bokens styrke er det dype alvoret, ærligheten og selvironien. Jeg tror på forfatteren. Språket er skarp og godt, der få ord til tider sier mye.
Dette er en bok som setter i gang egne tanker om hvordan man møter alderdommen og utfordringer knyttet til sykdom, ikke minst hos sine nærmeste, og hvordan nye livsfaser skaper nye roller.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.