Sally Rooney: Alle andre
Armada forlag, 2019

Connell og Marianne vokser opp i en irsk småby. Han er skolens kjekkeste gutt, hun er en upopulær særing. Forholdet som oppstår mellom de to er oppslukende, men det kan ikke vare. Når de møtes igjen på universitetet i Dublin er rollene byttet, men tiltrekningen mellom dem er like sterk og komplisert.

Vi føler Connell og Marianne gjennom universitetet og gjennom et forhold som er stadig skiftende, men også ubrytelig. Misforståelser og umuligheten av å si det man føler preger båndet mellom dem, men også en sterk kjærlighet. De to forandrer hverandre på godt og vondt. Begge sliter på hver sin måte med sitt indre selv, og både vold og depresjon preger dem. Samtidig er de levende, engasjerende og stimulerende karakterer man vil følge videre og videre.

Forholdet mellom de to hovedpersonene er både mørkt og komplekst, og sex, makt og stolthet er nøkkelord i relasjonen. Både Connell og Marianne er komplekse karakterer som gjør livet vanskelig for seg selv og hverandre, men likevel blir man som leser grepet av dem og ønsker at de skal finne ut av det. Språket i boka er nøkternt og kjølig, og understreker intensiteten i følelsene og forholdet mellom Connell og Marianne.

Sally Rooney har så langt gitt ut to romaner, og har allerede vunnet en rekke priser for forfatterskapet sitt. Alle andre ble blant annet langlistet til Man Booker-prisen. Den er en besettende leseopplevelse om to mennesker som på hver sin måte er skadet, men som likevel fortsetter å søke etter sin plass i verden og sammen med hverandre.

Boka finnes også som lydbok i BookBites.