Helle Helle: Ned til hundene. Oktober, 2009

Helle Helle regnes som en av de betydeligste danske forfattere. Hun har mottatt en rekke priser, og i 2008 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for denne boka. For boka Dette burde skrives i nåtid, fikk hun i 2011 den danske Bokhandlerprisen.

Boka åpner slik: ”Jeg leter etter et bra sted å gråte”. Vi møter en ung forfatter som har forlatt mannen sin. Hun sitter på en busstasjon på en gammel benk og venter på bussen. Men det kommer ikke noe buss. Derimot kommer John, som forteller henne at bussen er innstilt på grunna av storm. Hun blir med John hjem til kona hans, Putte. Her får hun plass i sofaen, og uten at det blir stilt spørsmål til hvem hun er og hvorfor hun befinner seg på dette lille stedet på Sjælland, blir hun tatt inn i varmen. Helt umiddelbart og nesten umerkelig blir hun en del av hverdagen i huset. Selv om det til å begynne med er vanskelig å komme opp av sofaen, blir hun trukket inn i husets alminnelig gjøremål.

Boka beskriver helt alminnelige hendelser, slike som å lage mat og rydde i huset. Det fortelles om brettspill, lufting av hunder og sykkelturer. Dette er faktisk en ganske hverdagslig historie. Boka er nærmest minimalistisk, historien blir fortalt avmålt og språket er enkelt. Det samme er dialogene. Likevel er det ingen tvil om at boka handler om avgjørende og store ting for hovedpersonene.

Helle Helle forteller det som skjer, men forklar ikke hvorfor. Dette er en slik bok som man tenker lenge på etter å ha lest den.

Vi har boka også på dansk.