Matthew Quick: Kjærlighetens galskap.Cappelen Damm, 2014

Hovedpersonen, Pat Peoples, må være en av de snodigste og særeste romanfigurene du kommer til lese om. Når vi møter ham har moren hans nettopp hentet ham ut fra den psykiatriske institusjonen han har vært pasient på en stund. Han er lykkelig over å komme ut og hans teori er enkel; livet hans er en film, produsert av Gud. Hvis han holder seg til Planen; nemlig å komme i god form fysisk, lese såkalt god litteratur og bli en velfungerende fyr, så vil filmen (eller livet) få en lykkelig slutt. Han skal slutte å være en «analfabetisk bajas» og da vil det han kaller «atskillelsesperioden» fra kona Nikki være over og de vil finne tilbake til hverandre.
Det er bare det at når han kommer hjem til foreldrene, så er alle spor etter kona forsvunnet på mystisk vis. Moren svarer svevende noe om en innbruddstyv når han spør etter bryllupsbilder og portretter. Ingen vil helle snakke med ham om Nikki. Tvert i mot virker det som om de forsøker å spleise ham med en annen jente, Tiffany. Hun har imidlertid nok av egne problemer. Og slikt kan det jo bli forviklinger av!

Dette kan nok kalles en feelgod-roman, til tross for problemene hovedpersonen strir med. Romanen er befolket av festlige og hyggelige folk. Vi møter en utradisjonell psykiater, som også tilfeldigvis er fan av Pats favorittlag i amerikansk fotball. Broren Jake blir en stor del av livet hans igjen og barndomsvennen Ronnie likeså. Faren er riktignok litt avvisende og måler favorittlaget Eagles’ suksess opp mot hvor gal han til enhver tid mener Pat er.

Mens Pat sliter seg gjennom atskillelsesperioden med jogging ikledt søppelsekker (for å svette mer), utallige sit-ups og push-ups. samt lesing av alt fra Den store Gatsby til Sylvia Plath, er vi med ham hele veien. Vi heier når det går bra og føler med ham når han sliter. Dette her er rett og slett ganske humoristisk. Og litt sårt. Og ganske så sjarmerende.

Originalen til Kjærlighetens galskap ble utgitt i 2008 og har rukket å bli snappet opp av filmbransjen i USA. Filmen fra 2012, Silver Linings Playbook, ble nominert til 8 Oscar, og fikk også én; for beste kvinnelige hovedrolle.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.