J.D. Vance: Hillbillyens klagesang : en biografi om en familie og en kultur i krise
Cappelen Damm, 2017

Hvorfor vant Trump velgerne i de tradisjonelle arbeiderbastionene i delstater som Pennsylvania og Michigan? Hvorfor stemte disse velgerne annerledes? Selv om Hillbillyens klagesang ble utgitt før valget i 2016, så gir den deg kanskje noen svar på disse spørsmålene.

J.D. Vance er ingen kjent person, men allikevel har han skrevet en veldig interessant selvbiografi. Han vokste opp i det såkalte rustbeltet, i den fattige, hvite arbeiderklassen. Som den første i sin familie foretok han den gigantiske klassereisen det er, å ikke bare ta høyere utdanning, men å avlegge juseksamen ved eliteuniversitetet Yale.

Vance beskriver et småbysamfunn i krise. Oppveksten hans er preget av rus, vold og en endeløs rekke av stefedre. Hillbillyene har det imidlertid ikke verre enn andre marginaliserte grupper, som svarte og latinamerikanere, mener han. Men; Spiralen peker nedover, såkalt negativ sosial mobilitet. Vance mener at de økonomiske problemene ikke er årsaken, men at det har utviklet seg holdningsproblemer og mangel på vilje til å ta ansvar for eget liv. Han beskriver på mange måter en subkultur, der egne lover og regler står over samfunnets. Det viktigste er familien og å stå samlet utad. At massenedleggelser av industri nok har en betydning, er imidlertid ikke fremmed for ham.

Hillbillyens klagesang er en unik og ganske brutal beskrivelse av et samfunn i oppløsning, sett fra innsiden av en som kjenner det godt. Vance skriver engasjerende og lett, samtidig som teksten er både reflekterende og åpen. Dette er veldig interessant lesning, og gir deg noen forklaringer og svar på hvorfor Donald Trump er så populær i enkelte kretser. Samtidig er det en velskrevet og fascinerende bok om småbysamfunn og personene som bor der.

Hillbillyens klagesang finnes også som e-bok i BookBites.