Graham Swift: Morsdag : en eventyrlig beretning.
Gyldendal, 2017

Denne lille boka foregår for det meste i løpet av én dag. Morsdag, 24. mars 1924. «Det var ikke juni, men det var som en junidag.» Været er unormalt varmt og tjenestefolkene gjør seg klare til å reise hjem for å markere sine mødre. Det er den ene dagen i året de har fri fra alle plikter.

Jane Fairchild er imidlertid foreldreløs. Hvordan skal hun da tilbringe den etterlengtede fridagen sin? Familien Niven, som hun arbeider for, undrer seg over at hun sier hun blir værende hjemme i hagen for å lese. Selv skal de sammen med venner på piknik og feire at en av de få overlevende unge mennene i omgangskretsen skal gifte seg. Dette er bare seks år etter første verdenskrigs slutt, og England er så å si ribbet for unge menn.

Familien Niven drar og Jane setter seg på sykkelen. Vi skjønner at hun har et mål med sykkelturen. «Kom til hovedinngangen,» hadde han sagt i telefonen. For Jane skal møte Paul. Paul som skal gifte seg. Paul som blir feiret på piknik. At de har hatt et forhold en stund, skjønner man som leser ganske snart. Men en overklassegutt og en tjenestepike kan jo ikke få hverandre i klasseskillenes England. Så Paul skal gifte seg med en pike av sin egen stand.

Noen få timer får de sammen før Paul skal reise og møte sin forlovede. Vi aner at dette er siste gangen Paul og Jane kan møtes på denne måten. Avskjeden blir bittersøt og det som hender etterpå preger og former Jane gjennom et langt liv. Hun blir over 90 år og en anerkjent forfatter. I boka ser hun tilbake på livet som tjenestepike og den skjebnesvangre morsdagen i 1924, da hun tapte kjærligheten.

Dette er en kort bok på 133 sider. Men forfatteren klarer å fylle den med følelser, spenning og nerve. Språket er godt og oppbyggingen av historien fungerer veldig bra. Dette er rett og slett en liten perle av en bok.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.