Pedro Carmona-Alvarez: Og været skiftet og det ble sommer og så videre. Kolon forlag, 2012

Han er fra New Jersey.
Hun er fra Oslo.
De møtes i New York på slutten av femtitallet.
De forelsker seg
De får to jenter som noen år senere dør i en ulykke.
Livet går i svart.
I 1967 flytter de til Norge
De får datteren Marita.

Dette er linjene forlaget har valgt som baksidetekst på denne romanen. Åtte korte setninger som rommer hele boka. Åtte korte setninger som allikevel ikke forteller hele historien slik den blir fortalt på de 233 sidene. For livet rommer jo så mye mer.

Dette er en liten roman om de store tingene. Om kjærlighet, savn, tap og rotløshet.
Historien om amerikanske Johnny som møter norske Kari i New York og blir hodestups forelsket. De gifter seg, stifter familie og kjøper hus. Foreldrene til Kari flytter hjem til Norge og hun blir litt lei seg. «Men hun har jo Johnny. Og jentene. Og de klarer alt, ikke sant?»

Når ulykken skjer og de to små jentene dør, blir forholdet satt på prøve. De må forsøke å finne veien midt i sorgen og sinnet. Etter hvert flytter de til Norge og etter en stund får de ny datter; Marita. Men Johnny finner seg ikke til rette verken i Norge eller i ekteskapet. Noe ble borte sammen med de to jentene. Det ender med at han reiser tilbake fra USA. Reiser fra Kari. Og fra Marita.

Store deler av romanen handler om Johnny og Maritas vei for å finne tilbake til hverandre som far og datter igjen. Det er sterk, trist og sår lesning. Men samtidig veldig fint.

Perdro Carmona-Alvarez har gitt ut flere diktsamlinger. Grepet om det norske språket er fenomenalt. Denne boka er en språklig nytelse å lese.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre finnes også som lydbok, innlest av Ines Prange.
I 2016 kom den frittstående oppfølgeren Bergen ungdomsteater.

Du finner også boka som e-bok i BookBites.