Frode Granhus: Djevelanger. Schibsted, 2014

Djevelanger er Frode Granhus’ femte kriminalroman, men det var først med Malstrømmen i 2010 han ble kjent for et større publikum. Vi hadde påfallende mange spørsmål om han hadde skrevet flere bøker etter at lånerne hadde lest denne.

Djevelanger er den tredje boka med Guro Hammer og Rino Carlsen i Bodøpolitiet. Denne leseren følte det ikke som noen ulempe ikke å ha lest de to første bøkene og kom snart inn i både miljøet og handlingen.

En varm sommerdag blir lille Ida borte mens hun plukker blomster ikke langt fra hjemmet. Ida har alvorlig matintoleranse og må spise spesialmat. Hun kan ikke overleve lenge på vanlig norsk kost. Moren er derfor fortvilet og desperat. Idas far er omreisende predikant med evnen til å se hva som skjer i framtiden og når han hardnakket påstår at Ida vil komme tilbake den tredje dagen, faller han snart under mistanke hos politiet. De tror rett og slett at han bruker datteren om et slags reklameframstøt for sekten sin.

Men hvor er Ida?

Leseren vet det. Det vil si, vi vet ikke hvor hun er, men vi er der sammen med henne. I det låste rommet i kjelleren, hvor kidnapperen kommer med mat hun ikke kan spise og hvor hun hører merkelige bankelyder fra rommet ved siden av. Leseren er med når hun gråter og når hun ber, når hun hører og ser kattungene i lyskassen utenfor det lille kjellervinduet. Og ikke minst, vi er med når det etter en langvarig tørkeperiode setter inn med et kraftig regn. Et så kraftig regn at dreneringen rundt huset ikke klarer å holde unna og vannet siver inn til Ida.

Parallelt med Idas historie får vi høre om tidligere uløste forsvinningssaker, og politiet jobber ut fra teorien om at disse har en sammenheng. Idas far er stadig ikke sjekket ut av saken, tvert i mot, og har anløpstidene til Hurtigruten kanskje betydning for denne – og de tidligere forsvinningene?

Dette var en til tider ganske spennende krim. «Kryssklippingen» mellom etterforskingen og Idas kjellerromtilværelse er nesten som på film og spenningen bygger seg opp mot slutten. Boka har et par svakheter, bl.a. metoden kidnapperen klarte å få Ida usett med seg fra blomsterenga, men til min forbauselse gjorde ikke dette noe for min lesning. Beskrivelsen av Lofotlandskapet og den dirrende sommervarmen satte på en måte rammen for historien. Slutten er ganske overraskende og da ber ikke denne leseren om mer!

De andre bøkene om politimannen Rino Carlsen, deriblant også årets utgivelse Kistemakeren kan også anbefales.

Djevelanger finnes også som lydbok på CD, innlest av Nils Johnson, og som e-bok i BookBites.