Ruth Lillegraven: Urd. Tiden, 2013

Cecilie er gravid og er på Vestlandet for å ta over slektsgården. Hun er en kvinne av i dag og lever et travelt liv. Svangerskapet får henne imidlertid til å stoppe opp litt, og det gir tid til tanker og refleksjon. Hun er foreløpig siste ledd i Sjur-slekta og flytter hjem etter mange år som utflyttet.

Men dette er en fortelling om to generasjoner kvinner, og den andre vi møter i Urd er Seselja. Seselja, som for over hundre år siden bodde på samme gård. Som ugift syerske bodde hun i gamlestova og i store deler av boka får vi høre om hennes oppvekst og liv.

Urd er bygget opp som en episk diktsyklus, men leses like godt som en roman. Vi følger de to kvinnene, skilt av flere tiår, men allikevel like. Livene til den barnløse Seselja spinnes sammen med livet til den gravide Cecilie. Spinnes sammen, slik Urd gjorde det med fortidens skjebnetråder i norrøn mytologi.

Urd er en kort, lettlest, vakker og poetisk bok om kvinner og kvinneliv før og nå. Den er tilsynelatende enkel og raskt lest, men etterlater sterke inntrykk hos leseren.

Ruth Lillegraven (f. 1978) debuterte med diktsamlingen Store stygge dikt i 2005 og har i tillegg også skrevet romanen Mellom oss (2011). Årets bok Manilahallen har også oppnådd god omtale. I tillegg har hun skrevet flere billedbøker for barn om søsknene Mari og Magnus. Hun fikk Brageprisen for Urd og ble i tillegg kåret til «Årets namn» av leserne til avisen Hordaland.