Stina Jackson: Ødemark
Gyldendal, 2020

Denne spenningsromanen tar oss med, som tittelen sier, ut i ødemarka i Sverige. Jeg ser for meg et landskap der du kjører milevis uten å se et hus, så kommer du til et veikryss med en bensinstasjon, en butikk, noen slitne bygninger. Ute av det som kanskje kan kalles et sentrum, dukker det opp en og annen avstikker langs hovedveien, en grusvei til ingensteds. Følger du småveiene, finner du et hus her, en hytte der, kanskje til og med et menneske.

I utkanten av bygda Ødemark, lar Stina Jackson oss møte tre generasjoner som bor i samme hus. Den gamle Vidar er gammel, steinrik og gjerrig grinebiter, kald og brutal og bruker ikke penger på noe, og aller minst på familien sin, som han holder i et jerngrep.

Datteren hans, Lina, er bokens hovedperson, en kvinne som hele livet har drømt om å forlate bygda, og har lett etter utveier, «selv om de ikke fører noe sted». Hun jobber på den lokale bensinstasjonen, dit faren kjører og henter henne hver dag, og hun bor fremdeles i det slitte huset med sin gamle far. Hva er det som gjør det så vanskelig å dra?

Hennes tenåringssønn, Simon, er han som alltid står alene i skolegården, som ikke har venner, men plutselig finner seg én. Dette er en dysfunksjonell familie som holdes sammen, ikke av blodsbånd, men av skam.

Rundt familien er det andre einstøinger, småkriminelle, gode hjerter, svake viljer, folk som har gitt opp, og folk som tviholder på et håp, folk som vet hva de vil, og folk som ikke vil noe som helst.

Personene er troverdig beskrevet på en måte som gjør at jeg følger at jeg kjenner dem. Og noen blir jeg glad i, selv om livet herjer med dem som de herjer med seg selv og med hverandre, og noen får jeg bare vondt av.

Dette er mer en fortelling om forbrytelser enn en ren hvem er morderen-krim. Det går nesten 200 sider før det skjer et drap, men spenningen ligger ikke i det som skjer, men i forventningen om det som skal skje.

Det jeg likte best med boka var den mørke stemningen skildringen av personer og miljø frembringer. Stina Jackson beskriver bedre enn de fleste, med et stilsikkert språk og psykologisk troverdighet.

Boks finnes også som e-bok i Bookbites.