Kjell Westö: Den svovelgule himmelen
Pax, 2017

I 1960-årenes Helsingfors vokser en ung gutt opp i skyggen av den velstående Rabell-familien, som har et staselig sommersted i nærheten av hans egen families enkle feriehytte. Han blir venn med den jevngamle Alex, men oppdager snart at det ligger mye under Rabell-familiens vellykkede overflate. Etter hvert vokser det fram et sterkt, men opprivende kjærlighetsforhold mellom ham og Alex’ lillesøster Stella. Gjennom årtiene fortsetter de to å kretse rundt hverandre, uten å klare verken å velge eller å velge bort kjærligheten.

Så enkelt kan Den svovelgule himmelen omtales. Samtidig er den jo så mye mer. Både person-, miljø- og naturskildringer er gode. Westö beskriver et Finland og Helsingfors han kjenner godt og som leser blir man lett fanget av historien. Det er nesten en klisje, men sommerkveldene ved Østersjøen beskrives slik at man føler at man er til stede.

Flere av personene i boka er ikke særlig sympatiske, men forfatteren klarer å få fram deres sammensatte personligheter. Persongalleriet er fargerikt og mangfoldig og dynamikken i vennskapsforholdene er til tider utfordrende. Skillene mellom klassene er store og det er ikke alltid lett å bevege seg mellom dem. Det kompliserte og fascinerende vennskapet mellom fortelleren og Alex beskrives levende. Forholdet mellom den navnløse hovedpersonen og Stella er både vakkert og trist.

Dette er både en episk familiefortelling, en bredt anlagt historisk roman og en generasjonsroman. Kjell Westö skriver fengende om det hverdagslige, men aldri uten at det som ligger under skinner i gjennom. I tillegg har boka et spenningselement som ikke blir forløst før helt mot slutten. Hva mer kan man som leser forlange?

Den svovelgule himmelen finnes også som lydbok på CD, glimrende innlest av Axel Aubert.