Janne S. Drangsholt: Ingrid Winters makeløse mismot. Tiden, 2015

Alt tyder på at denne boka er morsom. Men humor er vanskelig. Det er ikke lett å være morsom. Derfor går man til denne boka med en viss reservasjon.
Men Janne Drangsholt skal ha for forsøket; Denne leseren må faktisk innrømme at hun har både humret og kost seg. Og så er det jo sånn det kan være med god humor; den forteller oss noe mer – om oss selv, om menneskene rundt oss og om samfunnet. Den treffer oss der det gjør litt vondt; midt i angsten for å miste kjærligheten, redselen for ikke å lykkes på jobben og ikke minst – midt i skrekken for ikke å klare det store huslånet.

Ingrid Winter er kone, trebarnsmor, førsteamanuensis i litteratur og FAU-medlem. I en hektisk hverdag løper hun mellom barnehage, skole, jobb og FAU-møter og forsøker å få tiden til å strekke til.
På jobben sliter hun med den hersens møteplikten. Kommunikasjon er ikke hennes sterkeste side og samhandlingen med kollegene blir dermed noe spesiell. Temaet for forelesningene er så smalt at studentene ikke klarer å bli engasjert – til Ingrids store frustrasjon. Ofte er løsningen en lapp på kontordøra Eksamen pågår. Selv om dette bare er en unnskyldning for å få jobbe i fred med sitt.

En dag ser Ingrid drømmehuset på Finn.no. Hun overtaler mannen til å flytte, men han gir ansvaret for prosessen til henne. Ingen av dem regnet vel egentlig med at Ingrid til de grader skulle la seg rive med og få tilslaget – én million over deres egen maksgrense. Når de etter hvert sliter med å få solgt sitt eget hus, så blir angsten ikke mindre.
Ingrid blir midt i kjøp- og salgsprosessen til alt overmål sendt til St. Petersburg på jobbreise. Denne turen er på grensen til absurd, men forfatteren klarer å ro det hele i land.

I det hele tatt er dette en lettbeint og lettlest bok om dagliglivet til ganske mange av oss her i landet. Derfor tror jeg mange vil kjenne seg igjen. Jeg gapskrattet muligens ikke, men som sagt humret jeg meg gjennom ganske mange passasjer. Særlig en del personskildringer er tatt virkelig på kornet.

Skuespiller Henriette Steenstrup har kjøpt filmrettighetene til boka, man lurer på om hun kanskje ønsker hovedrollen til seg selv.

I 2016 kom Winter i verdens rikeste land. Den skal etter sigende holde samme nivå.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.