Roy Jacobsen: De usynlige. Cappelen Damm, 2013

Vi er på Helgelandskysten. Fortellingen starter i 1913 og vi følger den lille familien på Barrøy fram til 1928. Når historien begynner er det Hans Barrøy med kona Maria og datteren Ingrid som bor på øya. Sammen med dem bor også Hans’ far Martin og den litt enfoldige søsteren Barbro.

De har akkurat nok land å ha avlinger på til at det rekker for fem personer. Hele familien er involvert i fiske og tørking av fisk. Dette gir dem en mulighet til å selge fisk til ‘bruket’ og dermed få penger til å handle for. De steller godt med ærfuglene på øya, så får de dun de kan selge også. Hans drar på Lofotfiske med broren hver vinter og klarer slik å tjene penger til større investeringer. Som en ny brygge for eksempel.

Og sånn går nå dagene…

Det er ingen store hendelser i denne boka. Jovisst får Barbro en sønn med en svensk løsarbeider, men ellers er det dagliglivet til fiskerbonden vi får følge. Kampen mot været og årstidene. Kampen mot den i overkant strie hesten. Kampen mot brukseieren, som de synes tilbyr for dårlig pris for fisken. Jovisst må vi ha fulgt familien gjennom første verdenskrig, men den nevnes kun i en bisetning. Den har ikke store innvirkninger på familien på den lille øya på Helgelandskysten.

Her er det liv og latter, død og sorg. Stekende sol og isende kulde. Poteter og korn. Fisk og – ja, fisk.

Og sånn går nå dagene…

Som dere skjønner, så er ikke dette boka for dem som ønsker dramatikk og spenning. Dette er derimot boka for dem som liker å lese og oppleve. Føle og være med. Dette er til dags dato en av de beste bøkene jeg noensinne har lest. Den er så vakker i sin enkelhet at jeg rett og slett gruet meg til den skulle være ferdiglest. Leste et kapittel – la fra meg boka for å drøye den. Men klarte ikke å vente, så jeg tok den opp igjen. Da alle 244 sidene var lest, så fikk jeg nesten en slags sorgreaksjon. «Nei! Den kan ikke være slutt alt nå!?»

Men på en annen side; Den er akkurat passe lang!

De usynlige finnes både som lydbok på CD og på mp3.

Du finner også boka som e-bok og lydbok i BookBites.