Lars Ramslie: Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet.
Oktober, 2016

Dette er andre bok i en serie, som etter sigende skal bli på fire bøker. Første bok heter «Liten fugl. Mors bok, sangen om skogen og kornet». De to bøkene har adskilte handlinger og trenger ikke å leses i rekkefølge. Denne boken handler om en familie på fire, og i første bok var handlingen om moren alene, om livet hennes på jobb. Hun er lærer på en internatskole og tar fullstendig omsorg om en skjør, skadet jente. Denne fortellingen blir etter hvert ganske ubehagelig, og «Mor» fremstår som noe bortimot en passiv-aggressiv psykopat.

I denne boken er det først og fremst yngstedatteren Maya, men tidvis også begge foreldrene som er hovedperson. Bokens handling begynner med at Maya, på vei hjem fra skolen, finner en skadet fugl. Hun bestemmer seg for å ta den med hjem for å pleie den. Da hun er redd for at foreldrene vil synes det er en dårlig ide, holder hun fuglen gjemt i et kott på rommet sitt. Hun har en drøm om å redde fuglen, og fortelle familien i etterkant, slik at de ser hvor flink og ansvarsfull hun kan være. Det ligger i Mayas natur å være snill og hjelpsom, ta ansvar og vise at hun strekker til. Men hun bryr seg så mye om levende skapninger, at selv om det å ta ansvaret for fuglen kanskje ikke er det rette, så gjør hun det av kjærlighet.

Symbolikken ligger tungt over fortellingen, da Maya fremstår som familiens «lille fugl», så god og så sårbar. Mens det ligger en mørk sky over faren Jakob og storesøsteren June. Selv om det ikke virker som om de ser rekkevidden av det, så er de sterkt preget av Morens mørke vesen. Mor suger livskraften ut av menneskene rundt seg, selv om hun på overflaten fremstår normal. Hun viser lite kjærlighet til mannen, og snakker ned sine døtre. Maya virker ikke å ta det inn over seg ennå, men søsteren June forstår at noe er veldig galt. Hun har sluttet å protestere mot moren, men heller lært seg å snakke henne etter munnen. Men ingen av dem liker å ta med venner hjem lenger, da moren i det stille har slått fast at det ikke er noen av vennene deres som er gode nok for dem, og håner dem når hun er alene med far.

Faren skjønner også at noe er galt, men fremstår som bortkommen i sin litt triste livssituasjon. Hans jobb er lite utfordrende, han har mistet vennene sine, hans demente og sinte mor på pleiehjem tynger ham, hans forhold til June er vanskelig fordi Mor manipulerer ham til å fremstå som streng, og Mors kjærlighetsløse vesen får ham til å innse at ekteskapet er mislykket.

«Liten fugl» fremstår som et bilde på eksistensen. At en kommer til verden som liten og sårbar, omgitt av farer, også blant sine nærmeste. Men om en er smart og heldig, så får man kanskje muligheten til å fly, å skinne i solen og være fri.

Begge bøkene er tilgjengelige som e-bøker i BookBites.