Mark Sullivan: Under en brennende himmel
Cappelen Damm, Oslo 2018.

Dette en biografisk roman som bygger på de virkelige hendelsene som unggutten Giuseppe ‘Pino’ Lella opplevde i Milano og Nord-Italia i perioden 1943-45. Dette var en svært dramatisk tid. Diktatoren Benito Mussolini ble avsatt i juli 1943 og arvtageren søkte fred med de allierte. Allierte tropper inntok Sør-Italia utover på seinsommeren og høsten, men i nord hadde tyskerne fremdeles kontroll. Hitler overtalte Mussolini til å danne en ny fascistisk stat i nord, Salò-republikken. Den trådte i kraft 23.september 1943. Midt oppi dette befant altså 17 år gamle Pino Lella seg.

Foreldrene ønskte å holde Pino borte fra Milano. Byen ble utsatt for bombing og dessuten vrimlet det av tyske styrker og fascistiske grupperinger. Livet for en ungdom var lang fra trygt. Pino blir derfor sendt til et kloster i Alpene, ikke langt fra grensa til Sveits. På klosteret er det fader Re som bestemmer. Han tar med seg Pino på lange fjellturer og det blir fort tydelig at han har en hensikt med dette. Pino blir fjellfører for flyktninger som ønsker å komme seg over grensen til Sveits. Han blir også kjent med racerbilkjøreren Alberto Ascari som lærer ham å kjøre bil – noe som skal komme godt med seinere.
Sommeren 1944 blir det tvingende nødvendig at Pino vender tilbake til Milano. Han fyller 18 år denne sommeren og kan dermed utskrives som soldat. Foreldrenes frykt er at han skal bli tvangsinnlemmet i hæren til Salò-regimet og ende opp som kanonføde på slagmarken. I stedet har de en drastisk plan. De vil at han skal verve seg til den tyske Organitzation Todt (OT). OT var en halvmilitær organisasjon som drev bygg- og anleggsvirksomhet. Der mente foreldrene han ville være trygg.

På grunn av en god porsjon flaks, gode språkkunnskaper og de omtalte kjøreferdighetene, blir han privatsjåfør for general Leyers. Generalen var fullmektig for den italienske sektoren av OT. Generalen er mye på farten og har overoppsyn med en rekke prosjekter. Som generalens sjåfør, blir Pino øyevitne til en rekke grusomheter. Men han tilegner seg også nyttig informasjon som han videreformidler til motstandsbevegelsen. I tillegg finner han også den store kjærligheten i generalens hushjelp, Anna.

Dette er en intenst spennende historie basert på det Pino Lella selv har fortalt forfatteren. Pino har nå blitt en gammel mann og vil fylle 94 i løpet av året. Historien skal nå bli til en miniserie på TV med selveste Spider-Man (Tom Holland) i hovedrollen.