Noen ganger leser man en bok som virkelig gjør inntrykk. Denne leserem hadde aldri trodd at hun skulle bli så fascinert av en bok om en ape, men sånn er det altså blitt. Men her er den altså, boken som for meg har blitt 2017s beste leseropplevelse.

Alfred Fidjestøl: Nesten menneske- biografien om Julius. Samlaget, 2017

Den inneholder alt det en kjendisbiografi skal inneholde; sex, dop og død.
Alle nordmenn har et forhold til Julius, og han er Norges aller mest kjente dyr. Oppveksten hans har vært rosenrødt presentert gjennom barne-Tv, kjærlighetslivet hans er godt dokumentert i den kulørte pressen og Terje Formoes sang «Her kommer Julius» har pr i dag 2 730 379 avspillinger på Spotify.
Vi kjenner historien. Julius blir født i Kristiansand Dyrepark 2. juledag 1979. Han blir avvist av moren rett etter fødselen og stygt kvestet av faren, Dennis, som biter av ham den ene fingeren. Parkens Dyrlege Billy Glad tar med Julius hjem, og opererer ham på spisebordet, med kona Reidun som sykepleier. Siden bytter Julius på å bo hos familien Glad og familien til Dyreparkens direktør Edvard Moseid. Den lille sjimpansen bor sammen med menneskene det første året, og dette blir dokumentert av NRK som laget Barne-Tv av det hele. Julius blir rikskjendis.

Men det å føre Julius tilbake til sjimpansene i Dyreparken skal vise seg å være vanskelig. Det tar faktisk hele 22 år. Det er til tider svært dramatisk og veldig fæl lesning, kanskje fordi Julius er så menneskegjort, og sjimpansene så like oss selv at det nesten blir som å lese om et menneskebarn. Fidjestøl analyserer og behandler og skildrer Julius vanskelige og kaotiske liv med respekt, som et menneske. Han er granskende og kritisk (med rette) til hele historien og hvordan Dyreparken brukte Julius som pengemaskin. I retrospekt er det lett å se hva som burde vært gjort annerledes.
Forfatteren har hatt tilgang til et enormt stort kildemateriale. Han har intervjuet vertsfamiliene til Julius og dyrepassere, han har hatt tilgang til obduksjonsrapporter og materiale fra veterinærer, samt at han hat fått tilgang til Dyreparkens rikholdige arkiv.
Dette er en bok for alle dyreelskere og det er et svært interessant innlegg i debatten i forhold til det det etiske rundt Dyreparker. Boken er spekket med bilder og faksimiler, og er skrevet på et velklingende nynorsk.