Morten Strøksnes: Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. . Oktober, 2015

I et sommerstille Oslo er forfatteren i middagsselskap når han får telefon fra sin venn på Skrova. Nå ser det ut til at de har værmeldingen med seg, mener kunstner Hugo Aasjord. Nå kan de starte på det de har snakket om så lenge; å fange ei håkjerring.
Forfatter Morten Strøksnes kaster seg sporenstreks på flyet nordover og tar samtidig med seg leseren på eventyret. For et eventyr blir det.

Håkjerringa; Den sagnomsuste haien som kan bli på størrelse med en hvithai og som er den haien som lever lengst mot det arktiske nord. Det er mye vi ikke vet om den, men det vi vet er fascinerende. Den kan bli kjempegammel, over 200 år er sannsynlig. Den er langsom av seg, men klarer allikevel å fange og spise langt raskere seler.

Hvordan skal de klare å få håkjerringa på kroken? Kjente og mindre kjente metoder forsøkes. Halvråtne dyreskrotter hentes og brukes som åte og fisket foregår til alle årstider og i flere typer vær.

Om dette høres ut som en historie om to gode venner på fisketur, så er det det. Men det er også så mye mer. Dette er på mange måter en kjærlighetserklæring til Havet. Havboka er historie, lokalhistorie, kulturhistorie, fabel, skrøne og filosofi i skjønn forening. Med stor fortellerglede tar Morten Strøksnes leseren med på en eventyrlig reise der naturens elementer står i fokus.

Faren er at neste gang du hører på værvarslinga fra Meteorologisk institutt på radioen og de melder «Skrova, aust-nordaust, liten kuling, -2» så vil du garantert vurdere om det er et egnet vær for å fiske håkjerring!

Havboka finnes også i som lydbok på CD, innlest av Reidar Falck Sørensen, og som e-bok i BookBites.

Den fikk både Brageprisen og Kritikerprisen i 2015.