Marina Stepnova: Lasarus’ kvinner. Agora, 2015

Møt Lasarus Lindt, genierklært matematiker av jødisk herkomst, «født i det praktiske år 1900» som det står i boka. Han unnslipper pogromene og dukker opp i Moskva i 1918. Sulten, møkkete og lusete blir han så å si adoptert av universitetsmatematikeren Tsjaldanov og hans vakre kone Marusia. Lasarus forelsker seg straks i henne, selv om hun er 31 år eldre enn ham. Marusia derimot, ser på Lasarus som sønnen hun aldri fikk og hun blir Lasarus’ første kvinne.

Lasarus’ andre kvinne, Galina, ble ikke dette frivillig. Som ung pike blir hun tvangsgiftet med den da førti år eldre mannen. Han tilba henne. Hun avskydde ham. I årevis bodde de sammen i en dysfunksjonell symbiose. Til slutt sitter Galina igjen som enke, en følelseskald matriark og et luksusdyr som søker trøst i kostbare klær og gjenstander. Sønnen de en gang «avlet», har hun ingen kontakt med. Så når hennes foreldreløse barnebarn Lidija kommer anstigende, er det ikke til et varmt bestemorfang og trøstende klemmer.

I siste del av boka følger vi nettopp Lidija, Lasarus’ tredje kvinne (skjønt han er død for lengst på den tiden). Hun blir sendt på ballettskolen, men vil heller på husstellskolen. Hun vil ha en egen familie, ikke en iskald og fjern bestemor. Hun vil ha varme, nystekt brød og varme supper.

Disse tre kvinnene og dere skjebner veves sammen til en historie om Sovjet og Russland gjennom et århundre. Historien er utrolig fascinerende. Vi kjenner igjen de store følelsene fra de russiske klassikerne, men Stepnova klarer å få oss til å se, høre og lukte personene. Og maten, slummen, våren og krigen. For eksempel er beskrivelsen fra Lidijas tid på ballettskolen vanskelig for en leser å glemme.

Gjennom Lasarus og utallige andre personer blir vi på en måte kjent med 1900-tallets Sovjet. Historien og enkeltskjebnene, andre verdenskrig og Stalins terrorvelde, hverdagsliv og selskapelighet. Lasarus klarer seg utmerket oppi alt dette. Mye takket være sin sjarm og sin briljante hjerne. Han er villig til å bruke hodet til det myndighetene ber ham om; deriblant atombomben.

Marina Stepnova er født i 1971 og tilhører den nye generasjonen russiske kvinnelige forfattere. Hun har skrevet fem bøker, hvorav Lasarus’ kvinner regnes som den beste.

Et lite tips; Med mindre du er vel bevandret i russisk navnetradisjon kan det lønne seg å lese Litt om russiske navn, som står bakerst i boka, aller først!

Boka finnes også som e-bok i BookBites.