Leif Enger: Ned til elva. Press forlag, 2012

Dette er en fortelling om en uvanlig, men sammensveiset familie. Vi er i Midtvesten i USA på begynnelsen av 1960-tallet. Reuben er 11 år og historiens forteller. Det var bare så vidt han overlevde sin egen fødsel. Han ble liggende flere minutter uten å puste og alle hadde gitt opp håpet da faren, Jeremiah, bøyer seg over ham og befaler ham å puste. Dette skulle bli det første av flere små og store mirakler Reuben opplevde fra sin far.

Jeremiah Land er alene med omsorgen for Reuben, den eldre broren Davy og den yngre søsteren Swede. Han er en stillferdig mann, vaktmester på skolen og forsøker å leve et rettskaffent liv. Da eldstesønnen Davy tar loven i egne hender og skyter to lokale bøller, som truer familien og forgriper seg på både kjæresten og lillesøsteren, endres livet til familien. Davy blir fengslet, men klarer på beste westernmaner å rømme vestover til hest.

Resten av familien rir også vestover, riktignok med bil og campingvogn, men allikevel. De har ingen formening om hvor Davy er, men etter å ha kjørt litt hit og dit, ender de opp i Badlands i Sør-Dakota. Med den føderale politimannen Andreeson i hælene. Reuben klarer å lokalisere Davy, og herfra og utover der det klart at det hele bare kan ende i en liten tragedie. Men vi leser videre.

For det beste med denne boka er måten den er fortalt på. Levende persongalleri og en stor detaljrikdom. Reuben, med sine medfødte svake lunger, lillesøsteren Swede med sin kjærlighet til westernhistorier og med sitt talent for poesi og faren Jeremiah, som utfører små og store mirakler gjennom historien. Til slutt utfører han det største miraklet av dem alle.

Leif Enger er, som man hører av navnet, av norsk ætt. Men denne boka er så amerikansk som den kan få blitt. Her får du både western- og præriefølelsen. Selv om dette på mange måter er et drama på liv og død, så er det også rett og slett en god og underholdende roman. Det er sjelden jeg har latt meg sjarmere sånn av persongalleriet. Og historien. Og tematikken. Rett og slett ei knakende god bok.

Denne boka kom ut i USA i 2001, men i Norge altså ikke før i 2012. Hans andre roman Så ung, så kjekk, så modig kom på norsk i 2013.

Boka finnes også som e-bok i BookBites.